Tijdens de economische crisis stonden sommige huizen lange tijd te koop. Een lagere verkoopprijs was niet altijd mogelijk vanwege mogelijke restschuld. Om dubbele woonlasten voor de verkopers en leegstand van de woning te voorkomen, werd het mogelijk een te koop staande woning via tijdelijke huurcontracten onder de Leegstandwet te verhuren. De gemeente kan hier vergunningen voor verstrekken.
Daling aantal verstrekte vergunningen
De afgelopen jaren is het aantal verleende vergunningen in Amsterdam sterk gedaald, laat website Nul20.nl weten. In 2013 verleende de gemeente nog 700 vergunningen. In de eerste tien maanden van vorig jaar was er sprake van een daling naar circa 120 vergunningen.
Grote nadelen huurders
De Woonbond is tegen verhuur van te koop staande woningen onder de Leegstandwet. Er zijn al veel mogelijkheden voor tijdelijk verhuur van (koop)woningen. Verhuren van koopwoningen onder de Leegstandwet is voor huurders zeer nadelig. Het woningwaarderingsstelsel waarmee een maximaal toegestane huurprijs wordt berekend voor huurwoningen aan de hand van de kwaliteit van de huurwoning, geldt namelijk niet voor koopwoningen die particulieren onder de Leegstandwet verhuren. Huurders betalen hier dus de hoofdprijs voor een tijdelijke woning.
Amsterdam wil af van verhuur koopwoningen onder de Leegstandwet
Gepubliceerd op:
19 Januari 2017
Amsterdam wil af van verhuur van koopwoningen onder de Leegstandwet. Dat blijkt uit antwoorden van raadsvragen door wethouder Laurens Ivens. De wethouder laat weten dat er in Amsterdam geen sprake meer is van koopwoningen die niet verkocht kunnen worden.
Meer nieuws
Het laatste nieuws op gebied van woningcorporaties: