Een energiezuinige toekomst voor 62 appartementen in Nijmegen: het verhaal van Grootstalsehof

Een energiezuinige toekomst voor 62 appartementen in Nijmegen: het verhaal van Grootstalsehof

Gepubliceerd op:

Woonwaarts heeft met succes 62 appartementen in het wooncomplex Grootstalsehof, Van 't Hoffplantsoen in Nijmegen verduurzaamd. Dit project, uitgevoerd in samenwerking met Elk® renovatie & onderhoud, richtte zich op het energiezuiniger maken van de woningen door onder andere cv-ketels te vervangen door hybride installaties.

Naast deze maatregelen werd ook onderhoud gepleegd aan de appartementen, waarbij badkamers en keukens werden gerenoveerd waar nodig. De bewoners wonen nu niet alleen comfortabeler, maar ook in energiezuinigere appartementen.

Keuzes voor de toekomst
Er waren meerdere opties: alleen de lekkages verhelpen en wachten tot de verplichte hybride opstellingen in 2026, of meteen investeren in een toekomstbestendige oplossing. Woonwaarts koos voor de laatste optie. Het plan: de cv-ketels vervangen, de installatie hybride maken en voorbereiden op een all-electric toekomst. Bewoners konden bovendien kiezen voor zonnepanelen, elektrische kookplaten en vernieuwde badkamers en keukens, waar nodig.

Samenwerking en voorbereiding
Het project werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met verschillende partijen. Elk® zorgde voor de coördinatie en uitvoering van de werkzaamheden, in overleg met Woonwaarts. De cv-ketels en warmtepompen werden geleverd door ATAG Verwarming en geïnstalleerd door De Leeuw Installatietechniek. Weijerseikhout zorgde voor de installatie van zonnepanelen en dakaanpassingen. Dankzij een proefopstelling werd vooraf getest of de configuratie passend was voor het complex, wat zorgde voor een soepele uitvoering zonder verrassingen.

In 2024 werd het project volledig uitgerold, na een succesvolle proef in 2023.

Vooruitkijken naar all-electric
Hoewel er nu gekozen is voor een hybride oplossing, blijft een all-electric toekomst in zicht. Voor woningen zonder een driefasige aansluiting worden voorbereidingen getroffen, zodat de overstap in de toekomst eenvoudiger is. Voor de warmwatervoorziening is bijvoorbeeld al ruimte gereserveerd voor een voorraadvat. Deze aanpak zorgt ervoor dat de woningen klaar zijn voor verdere verduurzaming, zonder dat grote ingrepen nodig zijn.

Trots op het resultaat
Met bijna 100% deelname aan de plaatsing van zonnepanelen en hybride warmtepompen, mag Woonwaarts trots zijn op dit project. Dankzij de samenwerking met Elk® en de ondersteuning van andere partners, is het gelukt om zowel de verduurzamingsdoelen te bereiken als het woongenot van de bewoners te verbeteren. Het resultaat toont aan dat een proactieve en toekomstgerichte aanpak loont, met oog voor zowel technische als praktische oplossingen.

Kijk voor meer informatie de video



Een greep uit ons leveranciersregister

Duco Ventilation & Sun Control
Duco, een toonaangevend producent in Europa van ventilatie- en zonweringsystemen ...
Noodliften.nl B.V.
Noodliften houdt uw bewoners mobiel door de snelle montage van tijdelijke trapliften ...
Bruynzeel Keukens
Bruynzeel Keukens: marktleider in keukens op de zakelijke markt ...