Het kabinet heeft aangekondigd dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 de standaard wordt voor het verwarmen van woningen. Huiseigenaren zijn vanaf dat moment verplicht om bij de vervanging van de cv-ketel over te stappen op een duurzaam alternatief. Nu bleek later dat hier een aantal uitzonderingen voor waren, waaronder voor appartementen. Maar de trend is duidelijker zichtbaar: de manier van verwarmen gaat veranderen. Ook woningcorporaties zullen hier hun weg in moeten vinden. Welke afwegingen maak je dan en welke oplossingen rollen daar uit? Bij woningcorporatie Woonwaarts is Frank Tas verantwoordelijk voor deze installaties.
“Hoe we tegenwoordig moeten gaan verduurzamen en met welke oplossingen, is voor betrokkenen vaak nog veel te abstract. Vandaar dat ik vaak hoor: ‘Waarom schiet het nou niet op?’ Pas als je weet wat de opgave is en je echt met je voeten in de klei en dus in zo’n woning zelf staat, kun je alle aspecten goed samenvoegen en ontdekken of je oplossing klopt en werkt. Daar ligt momenteel een uitdaging.”
Het is een rake conclusie van Frank Tas, van woningcorporatie Woonwaarts. In de gemeenten Nijmegen, Beuningen en Druten bezit en beheert deze woningcorporatie 11.500 verhuureenheden. Naast de betrokkenheid bij de installaties is Tas, van origine een bouwkundige, ook projectleider planmatig onderhoud. Woonwaarts voert het motto ‘Thuis In de buurt’, wat voor Tas onder meer inhoudt dat hij huurders zo goed mogelijk bedient en naast de generieke projecten zo nodig ook maatwerk levert.
Kunnen all-electric warmtepompen ingezet worden door woningcorporaties?
Tas: “We hebben daarmee de afgelopen vier, vijf jaar een aantal proeven gedaan om er ervaring mee op te doen. Die woningen moesten wel eerst extra geïsoleerd worden. Zoals drie portiekwoningen uit de periode 1950-1960 en een complex dat twee jaar geleden nog maar twintig jaar oud was. De aanleiding om deze zes woningen gasloos te maken, was de cv-ketel die we moesten vervangen. En omdat het gestapelde bouw was, moesten de leidingen eigenlijk door alle woningen heen. Dat was de trigger om voor gasloos te kiezen.”
“Na extra ingrepen als na-isolatie en het vervangen van de achterpui draaien die installaties naar tevredenheid. Op die ingrepen kan ik geen bepaald bedrag aan kosten plakken. Er zijn zoveel type woningen dat je elke keer weer iets anders nodig hebt om een woning gasloos te maken. Als je geluk hebt, heeft een bewoner zelf al een keer een elektrisch kookplaat laten aanleggen en heeft hij een driefasenaansluiting. En soms wordt het bedrag voor een deel al verwerkt in het reguliere bouwkundig onderhoud.
Wat is belangrijk bij een CV-ketel voor woningcorporaties?
De laatste jaren gaat de voorkeur van Tas en Woonwaarts uit naar cv-ketels van ATAG. Dat had alles te maken met de rekenmethodieken in de markt (NTA 8800) en de kwaliteit van deze ketels. ATAG had veel streepjes voor, aldus Tas, door drie verschillende kwaliteitsverklaringen. “Je vergelijkt verschillende cv-ketels en hun kwaliteitsverklaringen met elkaar en daarbij let je goed op specifieke technische details. Neem het doorvoeren van een koudwaterleiding door de rookgasafvoer, om zo het warme tapwater te kunnen voorwarmen. Dat kan maar bij twee merken.”
“Ik had mezelf gelukkig al in deze materie verdiept, mede dankzij de opleiding EnergiePrestatie-adviseur. Dan heb je kennis van de Vabi-methodiek en de opbouw van de database met alle gecertificeerde gegevens en dat scheelt. Je kunt dan in de software eenvoudig uitrekenen wat een apparaat exact doet en krijgt ook de bijbehorende kosten te zien. Zo kwam ATAG er als beste uit. Dat zij niet alleen goede ketels produceren, maar ook de drie kwaliteitsverklaringen, levert echt meerwaarde op bij het bepalen van het energielabel. Naast de kwaliteitsverklaringen voor het tapwater en de hulpenergie, betreft dat de verklaring van het opwekkingsrendement. Op woningniveau is dat misschien nog niet heel spannend, maar als je dat op duizenden woningen toepast, zet dat wel degelijk zoden aan de dijk.” Een bijkomend voordeel voor de woningcorporaties is dat de nieuwe CV-ketels van ATAG hybrid ready zijn. Op deze manier kan er in de huidige situatie met gas worden gestookt maar is de ketelinstallatie geschikt om deze desgewenst uit te breiden met een hybride warmtepomp. Zo wordt een flinke stap gezet richting het verduurzamen door woningcorporaties.
Verduurzamen van verwarmingsinstallaties, ook bij woningcorporaties
Gepubliceerd op:
22 September 2023
Met de stormachtige ontwikkelingen op het gebied van ketelinstallaties staan woningcorporaties voor lastige keuzes. Recent werd aangekondigd dat vanaf 2026 minstens een hybride warmtepomp verplicht wordt bij cv-ketel vervanging.
Meer nieuws
Het laatste nieuws op gebied van woningcorporaties: