Corporaties actief met regionale energiestrategie bewaken positie huurder beter

Corporaties actief met regionale energiestrategie bewaken positie huurder beter

Gepubliceerd op:

Voor woningcorporaties die nog positieve invloed willen hebben op de uitkomsten van de regionale energiestrategie (definitief 2021), is het nu tijd om actie te ondernemen. Nu kunt u nog met de gemeente in gesprek om uw voorkeur aan te geven, waarschijnlijk bent u al uitgenodigd of volgt deze uitnodiging binnenkort. Maar met welk standpunt per woning/wijk gaat u met de gemeente in gesprek?

Eén ding is duidelijk; zodra de regionale energiestrategie en de wijkplannen door de gemeenteraad zijn omarmd, is een ongunstige koers voor uw huurder (achteraf) lastig terug te draaien.

Huurder en corporatie toch een win-win
Verduurzaming is complex, door de grote hoeveelheid verduurzamingsroutes, technische innovatie, prijsontwikkeling, enzovoort. U kunt om die reden in de verleiding komen om besluiten door te schuiven en de regie bij de gemeente te laten. Tegelijkertijd is er al veel duidelijk en vinden wij dat u het aan uw huurders verplicht bent om per verduurzamingsroute een inschatting te maken van de financiële situatie na verduurzaming. Dat is niet alleen belangrijk voor u als corporatie, maar nog belangrijker voor uw huurder.

Gemeenten dienen niet zondermeer het corporatie- en huurdersbelang
Gemeenten en de door hun gebruikte rekenmodellen rekenen vanuit de bril van alle betrokkenen aan de verduurzaming. De bril van de corporatie verschilt daarvan op diverse fronten, denk maar aan subsidies, fiscaliteit, inkoopprijzen warmte, levensduur, financieringskosten etc. Wij merken dat corporaties kritische vragen stellen over de gemeentelijke rekenmodellen en zich er niet altijd in herkennen!

Het spel om de verduurzamingsknikkers
Om positieve invloed werkelijk te kunnen uitoefenen, is het belangrijk inzicht te krijgen in wat de mogelijkheden betekenen voor de wijk(en) én voor uw eigen vastgoedbezit. Met deze informatie kunt u ook uw positie bepalen alsmede die van de huurder centraal stellen. Het goede nieuws is dat het op een verantwoorde wijze verduurzamen van uw vastgoed absoluut mogelijk is. Niet overal, maar het kán wel! Dat verschilt letterlijk per complex. Als u dat al weet, kunt u dat meenemen naar de gemeente voor de wijkaanpak.

In onze factsheet ‘Vastgoedverduurzaming: het kán wel!’ staan elf bevindingen, die ook uw woningcorporatie kunnen helpen bij het volgen van de juiste verduurzamingsroute.

DOWNLOAD FACTSHEET

Wilt u meer weten hoe BDO het ideale verduurzamingsproces voor zich ziet? Bestel dan hier de deurposter.

Door Pieter de Boer, Senior Manager BDO

Een greep uit ons leveranciersregister

Kemkens
Uw duurzame energiespecialist ...
NEH
Op dit moment bedienen wij ongeveer 80 woningcorporaties met een team van 150 medewerkers ...
Falco BV
Het duurzaam inrichten van uw buitenruimte met producten die uitblinken in functionaliteit en vormgeving ...