Ymere is in 2009 als één van de eerste woningcorporaties gestart met co-making. Ook voor Dura Vermeer is dit een actueel en belangrijk thema. Co-making is een samenwerkingsverband waarbij partijen gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de behaalde successen en resultaten.
In de co-makership bouwen we aan een duurzame lange-termijnrelatie op basis van wederzijds zakelijk vertrouwen. “Ondanks het intensieve traject en het een cultuurverandering vergt, zien wij dusdanig goede resultaten dat wij overgaan tot 100% co-making in projecten”, zegt Miranda Schreur Vianen, manager co-making bij Ymere.
Pressure cooker
Bij aanvang van het project bepaalt het team gezamenlijk de projectdoelen en spreken partijen de rendementen af die behaald zullen worden. Middels een zogenaamde ‘pressure cooker’ waar alle disciplines vertegenwoordigd zijn, wordt het project vanuit diverse invalshoeken bekeken om te komen tot de beste renovatie-oplossingen qua techniek en ook qua financiën. “Zo lag er binnen drie dagen een totaalplan, inclusief afspraken over de werkwijze. Die snelheid bespaart je enorm veel voorbereidingskosten en is ook wenselijk voor het interne traject. Iedereen committeert zich namelijk aan het plan, want het is gezamenlijk opgesteld,” aldus Eric Schaaphok, projectontwikkelaar bij Ymere.
Nauwelijks tot geen nazorgklachten
Eric Schaaphok, had aan de voorkant wat scepsis, maar stelde zijn mening bij. “De samenwerking verliep uitstekend. We zien besparingen op de stichtingskosten, een sneller ontwikkel- en realisatietraject en een zeer goede kwaliteit. Steeds meer projecten worden opgeleverd met nagenoeg geen nazorgklachten. Dat zijn hele goede resultaten. De klant is tevreden. En dan zijn wij dat natuurlijk ook”. De nazorg wordt bij de co-maker ondergebracht. Dat is efficiënter en belangrijk voor het leereffect in volgende fases en projecten. In een deel van de nieuwbouw doet Ymere dit al op een dergelijke manier. Dit wordt nu ook doorgevoerd in de renovatie.
“Het voordeel van co-making is dat je ieder bedrijf een stukje van de taart gunt, in plaats van te vechten om de kruimels. Alle partijen krijgen de vrijheid en er wordt geïnvesteerd in geld, tijd en cultuur om een goed product te leveren dat aansluit op de markt. Kortom, co-making levert ons kostenbesparing, een snellere bouwtijd en continue kwaliteit op,” zegt Miranda Schreur-Vianen.
Duidelijke afspraken aan de voorkant, maar ook een kritische evaluatie na afloop. Door marktontwikkelingen moet je blijven bijsturen. “Dat is intensief, maar altijd de moeite waard. En natuurlijk zijn er verbeterpunten. De ander durven aanspreken als dingen niet goed gaan blijkt soms nog ingewikkeld. Evenals het werken in vaste teams, want een vaste basis is essentieel om kennis en groei te waarborgen”, besluit Miranda Schreur-Vianen.
Wilt u meer weten over co-making? Neem dan contact op met Miranda Schreur-Vianen op telefoonnummer 0646436146 of per mail: m.vianen@ymere.nl.
Besparingen en snellere bouwtijd door co-making in renovatieprojecten
Gepubliceerd op:
25 November 2015
Onlangs organiseerde Dura Vermeer samen met Ymere een Impact-sessie over co-making in renovatieprojecten. Centraal stonden de leringen en successen van co-making aan de hand van een projectvoorbeeld: het renovatieproject in de Van Der Pekbuurt, een tuindorp uit de periode 1920-1925 in Amsterdam-Noord. De ervaringen over deze samenwerking deelden zij met 9 corporaties die deelnamen aan deze sessie.
Meer nieuws
Het laatste nieuws op gebied van woningcorporaties: