Volgens onderzoeksbureau Gartner zijn er nu wereldwijd zo’n 100 tot 200 miljoen connected homes. Dat zijn huizen die – via sensoren in bijvoorbeeld beveiligingscamera’s, thermostaten, entertainment-sets – connected zijn met het internet. De sensoren registreren allerlei handige informatie en hebben een direct lijntje met jouw tablet of smartphone. Zo bedien jij de apparaten op afstand en ontvang je seintjes bij ongewone activiteit of een defect.
Maar zo’n dagelijks babbeltje met je broodrooster of een tête-à-tête met je thermostaat, maakt dat een huis nou écht slimmer? Nee, ik vind van niet. Verbonden apparaten brengen meer wooncomfort, maar niet meer IQ in je huis. Een connected home is voor mij dan ook wezenlijk anders dan een smart home. Met een smart home zetten woningcorporaties de deuren wagenwijd open voor kostenbesparingen en innovaties.
Zó leef je in een smart home van de toekomst
Bij een smart home hebben de apparaten met sensoren niet alleen een direct lijntje met jou, maar hebben ze een logica met elkáár. Een voorbeeld: ik start de auto om naar huis te rijden, mijn auto stuurt een seintje naar mijn slimme thermostaat (“Er staat file op de A2, maar over 50 minuten is Nico zeker thuis”) en als ik de sleutel thuis in het slot steek, is het 20 °C in mijn woonkamer. Een ander voorbeeld: de rookmelder gaat af terwijl ik niet thuis ben, en waarschuwt de cv-ketel (die gaat uit), de bewakingscamera (is er rook?) en mij. Of: vochtmelders die het vochtgehalte in huis monitoren en dit doorgeven aan de cv-ketel, zodat die de lucht in je huis kan drogen.
Doeltreffend onderhoud en een hogere servicegraad
De voordelen voor huurders en verhuurders zijn aanzienlijk. Woningcorporaties kunnen de conditie van hun woningen continu monitoren, waardoor ze heel gericht onderhoud plegen. Monteurs worden alleen ingeschakeld als het nodig is, en zij kunnen ingrijpen ver voordat er een mankement of defect optreedt. Dit gaat gepaard met lagere servicekosten én een hogere servicegraad voor huurders. Bovendien nemen de veiligheid en het wooncomfort voor hen toe; zij kunnen vanaf een afstand hun apparaten bedienen, ook in noodgevallen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over mogelijkheden van predictive analytics. Want doordat corporaties alle activiteit registreert en analyseert, kunnen ze slimme en kostenbesparende keuzes maken.
Slim beginnen
Volgens Gartner bevat een gemiddelde gezinswoning in het jaar 2022 meer dan 500 slimme apparaten. De ontwikkelingen gaan dus behoorlijk snel en de behoefte aan een smart home zal ook onder jouw huurders flink toenemen. Mijn advies voor corporaties: blijf niet achter, maar innoveer en groei mee met deze ontwikkeling! Hoe? Ten eerste door het internet centraal aan te bieden. Want toegang tot het internet mogen we inmiddels wel tot de eerste levensbehoeften rekenen, net als toegang tot gas, water en licht. Ten tweede, zorg voor slimme thermostaten, en slimme rook-, vocht en koolmonoxidemelders. En als laatste, ik zie corporaties ook wel als de ideale partij om een centrale ‘hub’ (een platform) aan te bieden waar alle slimme apparaten samenkomen, hun data uitwisselen en presteren. Zo voorkom je een wildgroei aan smart toepassingen in je woningen, en houd de corporatie centraal het overzicht over de data.
Zet de stap van connected naar smart. Het is een slimme keuze!
Nico Andressen
Partner Business Director at SAP Nederland
Nico werkt al meer dan 25 jaar voor verschillende IT-bedrijven die als kenmerk hebben dat ze hun klanten helpen om beter te presteren. Het begrijpen en verbeteren van de bedrijfsprocessen met geavanceerde softwareoplossingen staat daarbij centraal. In zijn werk is Nico voortdurend bezig met innovaties en nieuwe technologieën. Nico: "Dat maakt niet alleen het werk leuk, maar leidt ook tot de beste resultaten voor de klanten die ik adviseer." Zijn motto: 'Together Everyone Achieves More’.
Vind hier meer blogs van Nico Andressen
Binnengluren bij een huurwoning met hoog IQ
Gepubliceerd op:
5 Januari 2016
Maak kennis met jouw nieuwe, geniale huisgenoten Toon, Alexa en Mr. Coffee. Ze doen alles wat je vraagt, leggen je flink in de watten en houden altijd een oogje in het zeil. Deze geavanceerde apparaten met internetverbinding maken van je huis een comfortabel smart home. Maar is zo’n slim huis wel een slimme investering voor woningcorporaties? En wat zijn de voordelen voor huurders? Nico Andressen neemt je mee op een rondleiding door het slimme huis van de toekomst.
Meer nieuws
Het laatste nieuws op gebied van woningcorporaties: