De overstap naar duurzaam bouwen stelt woningcorporaties en andere betrokken partijen voor grote uitdagingen. Allereerst is de juiste kennis nodig. Als het om duurzaamheid gaat, blijken veel mensen namelijk ‘bewust onbekwaam’: we weten dat we het niet weten. Kennis is wat BOB-KOB betreft informatie die bewerkt is met ervaring, vaardigheid en houding. Dit is dan ook de insteek van onze opleidingen. Ter illustratie: een huis isoleren staat nooit op zichzelf: dat begint met (alles weten over) goede ramen en ventilatie.
Een tweede basis van verduurzaming is integraal bouwen: expertises als architectuur, bouwkunde, constructie en installatie hangen allemaal nauw met elkaar samen. Je moet ze dus goed combineren. Door een integraal ontwerp en plan van aanpak te maken, voorkom je bijvoorbeeld – om een willekeurig voorbeeld te geven – dat het gekozen ventilatiesysteem te krap is gedimensioneerd en na oplevering problemen geeft met geluid.
Doorwaadbare plaatsen vinden
In de veranderopgave van duurzaam bouwen gaat het dus niet om het volgen van voorlopers en specialisten met hun eigen ‘overtuigingen’. Waar het wél om gaat is doorwaardbare plaatsen te vinden, waarbij je rekening houdt met alle eisen van de verschillende partijen, zoals bewoners, opdrachtgevers en maatschappij. Beter is het om mensen mee te nemen in dit proces, met goede open vragen als: ‘wat zou jij doen?’, en ‘wat zou je willen?’ Zo inspireer je anderen om hun eigen keuze te maken.
Voor duurzaam bouwen is (meer dan ooit!) ook de ontwerpbenadering belangrijk. Samengevat: inventariseer eerst een bredere waaier van mogelijkheden (divergeren) voordat je op basis van criteria keuzes gaat maken (convergeren). En zorg daarbij dat je kunt samenwerken en openstaan voor vernieuwing. Bij het technische onderwijs vraagt dit om een cultuuromslag – het gaat niet langer om de afzonderlijke systemen en elementen die je gebruikt, maar om de combinatie ervan.
Unieke kansen
Het mag duidelijk zijn: de verduurzaming van de bouwsector biedt volop nieuwe en unieke kansen, en de BOB-KOB Vastgoed Academy staat in het hart daarvan. Niet alleen hebben wij onze reguliere opleidingen verduurzaamd, we bieden tal van (en steeds meer) opleidingen en workshops over duurzaamheid, zowel open als incompany. Hierin komen onderwerpen aan bod als energietransitie, rekenen aan verduurzamingsconcepten, NoM vergunningskaders en kwaliteitskaders, en BENG. Wij doen dit samen met vooraanstaande partners zoals Stroomversnelling, ISSO & OTIB, DWA, TU Delft, Nyenrode Business Universiteit, EnergyGO, SlimRenoveren, Arcadis en Plusport.
Geïnspireerd? Ga direct aan de slag met de vierdaagse training Verduurzaming Bestaande Woningbouw, de workshop Introductie Verduurzaming Bestaande Woningbouw, of de cursus Energieneutraal Bouwen en Renoveren. Wil je (eerst) meer weten, bel dan 079-325 24 50 en we vertellen je alles over ons opleidingsaanbod op het gebied van duurzaamheid.
Duurzaam bouwen begint met kennis
Gepubliceerd op:
26 September 2022