Bouw aast met corporaties op vakkrachten

Bouw aast met corporaties op vakkrachten

Gepubliceerd op:

De mogelijkheden om corporatiewoningen te verduurzamen om zo de Parijs-doelstelling te halen, is niet alleen afhankelijk van het feit of corporaties daar geld voor hebben. De beschikbare capaciteit bij bouwers en installateurs heeft ook een belangrijke invloed op de (on)mogelijkheid hiervan. Dat zegt Aedes-voorzitter Marnix Norder.

Norder stelt vast dat de capaciteit bij bouwers en installateurs vooralsnog onvoldoende is, maar benadrukt daarover in “goed overleg” te zijn met Bouwend Nederland. Tegelijkertijd sluit hij niet uit dat corporaties voor de enorme verduurzamingsopgave hun toevlucht moeten zoeken bij ook buitenlandse bouwers.

‘Aan de bak’
“Ons beeld is nu toch een beetje dat Nederlandse bouwers het niet aankunnen en dat installateurs hier onvoldoende innovatief zijn”, antwoordt Norder op de vraag hoe corporaties de komende tijd tienduizenden bestaande woningen per jaar denken te gaan verduurzamen. “De bouwsector hier moet echt aan de bak om te kunnen leveren wat nodig is, anders denk ik dat we als corporatiesector misschien buiten Nederland naar bouwers en installateurs moeten gaan kijken.”

‘Alle opties open’
De relatie tussen Aedes en Bouwend Nederland is uitstekend, benadrukt Norder. “Ik weet ook wel dat ze echt hun best doen om te zorgen dat er voldoende capaciteit is.” Desalniettemin houdt de Aedes-directeur “alle opties” open. Daarbij heeft hij vooral Duitsland en Scandinavië in het vizier. “In Duitsland weten ze beter hoe ze gasloos een woning moeten verwarmen en in Scandinavische landen wordt sneller verduurzaamd dan hier”.

Fors gestegen kosten
Norder vindt vooral de ‘forse toename’ van de bouwkosten in Nederland bezwaarlijk: “Die zijn nu vergeleken met twee jaar terug soms wel dertig procent hoger, terwijl de productie dus niet omhoog gaat.” Norder geeft aan dat de hoge bouwkosten in Nederland in combinatie met de relatief lage bijdrage van de overheid zorgt voor financieringsproblemen. “De 150 miljoen euro die het kabinet voor deze regeerperiode in gedachten heeft is met alle respect echt te laag. Dat zijn drie paarlampen per woning, dus dat schiet niet op.”

‘Heel krap’
Hoeveel het kabinet extra moet bijpassen, hangt af van waar de corporaties met hun eigen routekaart precies op uitkomen: “Dat weet ik nu dus nog niet.” Corporaties stippelen nu ieder voor zich een route uit voor het halen van de Parijs-doelstelling (woningvoorraad CO2 neutraal in 2050), licht Norder toe: “De eerste berichten die ik hierover van verschillende corporaties krijg, is dat het heel krap wordt. Ik denk dat we als sector richting 2050 dus een heel eind komen, maar het niet helemaal gaan redden.” De belastingmaatregelen die Rutte III nog voor de corporatiesector in petto heeft, zorgen volgens Norder voor extra onzekerheid. “Met die prikkels ontmoedig je het investeren in verduurzaming, dus daar zullen we echt nog over in gesprek moeten met dit kabinet.”

Markttoets moet simpeler
Norder reageerde ook op de conclusie van het Planbureau voor de Leefomgeving dat corporaties een grotere rol kunnen spelen bij de bouw van meer huurwoningen in het middensegment. De Woningwet van 2015 laat dat ook toe. Corporaties mogen die woningen met een huur van 710 tot 970 euro per maand bouwen, mits uit een markttoets voor een bepaalde locatie blijkt dat marktpartijen het erbij laten zitten. Maar doordat de markttoets nu onduidelijk in elkaar steekt, wordt die nauwelijks in de praktijk toegepast waardoor de bouw voor het middensegment nog hapert. “Samen met marktpartijen roepen we dus op de markttoets te versimpelen. Dan weet iedereen waar die aan toe is en zal het bouwtempo voor deze woningen versnellen.”

Samenwerkingstafel
Die versoepeling van de markttoets , komt eraan, aldus Norder. “Het mooiste zou zijn als de markt de bouw voor het middensegment oppakt. Als corporaties willen we eigenlijk alleen in dat gat stappen als de markt er niet uitkomt.” Hij kijkt in dit verband ook met verwachting uit naar de uitkomst van de zogenoemde samenwerkingstafel. Oud-burgemeester en oud-Kamerlid Rob van Gijzel komt als voorzitter van dit middenhuur-overleg in januari met zijn eindrapport. Norder: “Het overleg dat ik aan die tafel met marktpartijen heb gehad, vond ik buitengewoon constructief. Dus ik denk dat er in het eindrapport veel goede aanknopingspunten zitten.”

Een greep uit ons leveranciersregister

Vasco Group
Vasco is een totaalaanbieder van verwarmings- en ventilatieoplossingen met verkoopactiviteiten in Europa ...
Veelzijdig galerijvloeren en balkonvloeren voor wbv en vve
Veelzijdig is gespecialiseerd in de aanleg en ophoging van galerijvloeren en balkonvloeren ...
IMI Hydronic Engineering
IMI Hydronic Engineering is specialist op het gebied van hydronische distributiesystemen ...