Met de bio-energiecentrale kan Ede duurzame energie verstrekken aan woningen in twee wijken door lokale biomassa in te zetten. Naar verwachting zal het de CO2 uitstoot met 7.000 ton per jaar verminderen. Groenstromen van de deelnemende gemeenten worden verzameld bij de gemeentewerf en getransporteerd naar de composteerder. Deze splitst de snippers in een composteerbaar deel en een deel dat geschikt is als biomassa voor de bio-energiecentrale. De warmte die vrijkomt in de bio-energiecentrale gaat zowel naar woningen als naar het plaatselijke zwembad. Woonstede en Nuon zijn belangrijke afnemers van de warmte. Ze zijn voornemens om het net in de toekomst verder uit te breiden.
De centrale levert een belangrijke bijdrage aan de overstap van conventionele, fossiele brandstoffen naar schone en betaalbare energie. Daarnaast wordt het milieu bespaard door de kringloopcyclus zo kort mogelijk te houden: de biomassa is afkomstig uit de regio, wordt lokaal omgezet in energie en vervolgens geleverd aan nabij gelegen warmteafnemers. Om dit mogelijk te maken zijn veel regionale partners betrokken bij dit project. Het is het grootste duurzaamheidsproject in de gemeente Ede en één van de grootste duurzaamheidsprojecten van de provincie Gelderland.
Bron: edestad.nl
Bouw van bio-energiecentrale in Ede officieel gestart
Gepubliceerd op:
25 Juni 2013
In Ede is begonnen met de bouw van bio-energiecentrale De Vallei. Tegelijkertijd is gestart met de aanleg van het vijf kilometer lange net dat de warmte van de bio-energiecentrale naar 3.000 woningen brengt, waarvan 1500 van woningcorporatie Woonstede. De warmte komt vrij bij het verbranden van houtsnippers, geleverd door gemeenten, natuur- en bosbeheerders.
Meer nieuws
Het laatste nieuws op gebied van woningcorporaties: