Brandbrief roept Eerste Kamer op verhuurdersheffing te annuleren

Brandbrief roept Eerste Kamer op verhuurdersheffing te annuleren

Gepubliceerd op:

Aedes, Woonbond, FNV Bouw en Taskforce CO2 reductie hebben een brandbrief gestuurd naar de Eerste Kamer. Ze roepen daarin op om de verhuurdersheffing te annuleren en in plaats daarvan investeringen in de bouw te stimuleren. Ze vragen van de Eerste Kamer het Woonakkoord eerst goed door te laten rekenen en vervolgens nieuwe keuzes te maken.

De vier partijen willen met de brief het debat in de Eerste Kamer over het Woonakkoord beïnvloeden, dat is gepland voor 5 maart. De Eerste Kamer wil daar het wetsvoorstel voor de inkomensafhankelijke huurverhoging plenair behandelen. De schriftelijke inbreng voor de behandeling sluit deze week.

De opstellers van de brandbrief pleiten voor een grondige doorrekening van ‘de korte en middellange termijneffecten van het Woonakkoord en van alternatieven'. Ze vragen daarbij vooral aandacht voor het effect op investeringen van woningcorporaties, betaalbaarheid van het wonen, werkgelegenheid, economische groei en overheidsfinanciën. De partijen zelf hebben andere gedachten over mogelijke maatregelen, die naar hun zeggen efficiënter zijn dan de maatregelen die nu in het Woonakkoord staan. Zo vinden ze dat een investeringsimpuls voor de bouw veel meer resultaat zullen hebben. Die kunnen bijdragen aan extra inkomsten via BTW en loonbelasting en ze houden bouwvakkers en gerelateerde arbeiders aan het werk. Naast nieuwbouw zouden deze investeringsimpulsen zich ook moeten richten op de herstructurering, energiebesparing en decentrale opwekking van energie, zo geven de partijen aan. In de brief rekenen de partijen voor dat de nieuwe verhuurdersheffing zal leiden tot vermindering van de bouwomzet met 5 miljard euro in 2013. 

Daarnaast pleiten de opstellers van de brief voor afschaffing van de inkomensafhankelijke huurverhoging. Het zou een oneerlijke maatregel zijn die huren onbetaalbaar maakt en die niet tot de gewenste doorstroming leidt. Als alternatief stellen de partijen voor om huursombenadering in te voeren. Daarbij wordt de huursom gerelateerd aan de kwaliteit van de woning. 

 

Een greep uit ons leveranciersregister

1KOMMA5°
30 jaar zekerheid zonder terugleverkosten ...
BDO
Hoe kan ik de financiële continuïteit van mijn woningcorporatie waarborgen en tegelijkertijd mijn maatschappelijke taken ...
Adviesbureau van de Poel