Nieuwe én bestaande systemen
Om verstoppingen en corrosievorming tegen te gaan, is het voor zowel nieuwe als bestaande installaties van belang om het installatiewater zo schoon mogelijk te houden. Het installeren van een goede vuilafscheider is een goede eerste stap. Een vuilafscheider met magneet, zoals de DIRTMAG® PRO van Caleffi, haalt onzuiverheden en magnetiet uit het water door middel van filtering en magnetische elementen.
Bij het gebruik van additieven, dient de vuilafscheider ook als toegangspunt voor het toevoegen van het middel.
Complete bescherming van de installatie
Voor de totale reiniging van het systeem wordt geadviseerd om additieven te gebruiken. Deze hulpmiddelen hebben allemaal een eigen doel en kunnen achtereenvolgens gebruikt worden. Zo is de C3 CLEANER een reinigingsmiddel dat vuil, kalk en lasresidu verwijdert en zorgt beschermingsmiddel C1 INHIBITOR ervoor dat de pH-waarde op niveau blijft zodat corrosie, vervuiling en rendementsverliezen niet meer aan de orde zijn.
Voor kleine lekkages is er de C4 LEAK SEALER, deze brengt binnen 1 dag een beschermde laag aan op kleine lekken in de leidingen. De C3 CLEANER, C1 INHIBITOR en C4 LEAK SEALER zijn geur- en kleurloos, niet agressief en niet giftig. Een uitzondering hierop is de C7 BIOCIDE, die speciaal ontwikkeld is om bacteriële groei in lage temperatuursystemen tegen te gaan. Voor het gebruik van de C7 BIOCIDE zijn strikte veiligheidsvoorschriften van toepassing.
Automatische waterbehandeling
Een volgende fase in de waterbehandeling is het demineraliseren en ontharden van het (bij)vulwater van bestaande cv-systemen door middel van een automatische waterbehandelingsunit met wateronthardings- en demineralisatiepatronen. Bij ontharding worden calcium- en magnesiumionen gebonden en vervangen door natriumionen, wat resulteert in puur water rijk aan natrium en andere zouten. Na waterontharding is het risico op kalkaanslaag laag, maar is het toevoegen van de C1 INHIBITOR wél nodig om ook het risico op corrosievorming te verlagen.
Demineralisatie gaat een stap verder. Deze elimineert alle zouten uit het water waardoor, naast het lage risico op kalkaanslag, ook het risico op corrosie laag is.
Water dat één van deze behandelingen heeft ondergaan, is schadelijk voor de gezondheid en niet meer geschikt voor consumptie. In overeenstemming met de norm EN1717 moet daarom een BA-terugstroombeveiliger worden geïnstalleerd om het drinkwaternet te beschermen.
De onthardings- en demineralisatiepatronen worden geplaatst in een automatische waterbehandelingsunit, een compleet innovatief systeem, die, op basis van de geleidbaarheid van het water, altijd voor de juiste waterbehandeling zorgt. Door de extreem kleine behuizing is deze zeer geschikt voor verwarmingssystemen met weinig ruimte. De regelaar op de behandelingsunit heeft drie functies:
- Met een volumemeter kan het debiet en de hoeveelheid gevuld water worden gecontroleerd;
- Een ingebouwde conductiviteitsmeetcel controleert de doeltreffendheid van de behandeling en geeft aan wanneer het patroon vervangen moet worden;
- Met een elektronisch systeem kunnen parameters worden ingesteld d.m.v. een interface om het vulproces te bewaken.