Circulaire 3D-modules van CascoTotaal in trek bij bouwers van conceptwoningen

Circulaire 3D-modules van CascoTotaal in trek bij bouwers van conceptwoningen

Gepubliceerd op:

Het besef dat de gestandaardiseerde 3D-betoncasco’s van CascoTotaal uit Terneuzen een oplossing kunnen bieden voor het woningtekort groeit. Een paar jaar na de lancering van Circle zijn er al verschillende bouwbedrijven die deze circulaire modules gebruiken als onderdeel van hun modulaire woonconcepten.

Om in korte tijd grote aantallen betaalbare en duurzame woningen te kunnen faciliteren ontwikkelde CascoTotaal het modulaire 3D-betoncasco Circle. Door de modules met een oppervlakte van 35 m² te koppelen kan er woonruimte in allerlei afmetingen en vormen mee samengesteld worden. Van vrijstaande compacte studio’s tot grotere rijwoningen en zelfs appartementengebouwen tot en met vier bouwlagen.

De circulaire betoncasco’s zijn niet alleen snel  in elkaar te zetten tot het gewenste woningtype, maar ook makkelijk aan te passen, te demonteren en te verplaatsen voor hergebruik. Dat maakt ze geschikt voor zowel permanente als tijdelijke woningen. Om ze zo flexibel mogelijk te kunnen gebruiken, zijn de casco’s standaard voorzien van grote sparingen in de wanden en een trapsparing.

Conceptmatig bouwen
Als toeleverancier is CascoTotaal, direct al op zoek gegaan naar ketensamenwerking om op die manier met Circle de meeste impact te kunnen maken. “Wij zoeken de samenwerking op met bouwbedrijven om samen met hen concepten uit te rollen en in de markt te zetten. Bij modulair bouwen moet je conceptmatig denken en die concepten vanaf de start van een projectontwikkeling  al goed uitwerken,” zegt productmanager Jeroen Adriaansen.

Bouwgroep Peters is een van de bouwbedrijven die de 3D-betoncasco’s van CascoTotaal inmiddels als basiselement toepassen voor hun modulaire woningen. Circle is het fundament van het modulaire concept HIVE, waarmee Bouwgroep Peters voorziet in flexibele en permanente huisvesting. In het Zeeuwse Kapelle heeft het bouwbedrijf onlangs 27 flexwoningen met de betonnen Circle-casco’s als basis geplaatst in opdracht van woningcorporatie Beveland Wonen.

Voor de afbouw van de casco’s heeft CascoTotaal op haar terrein een aparte hal ingericht die losstaat van de productie van Circle. Daar kunnen  bouwbedrijven de complete afbouw van de binnenkant voor hun rekening nemen, waarna de Circle-modules kant-en-klaar op transport gaan naar de bouwplaats. “De afbouw kan daardoor meteen opgestart worden. En terwijl de afbouw bezig is kan de aannemer tegelijkertijd werkzaamheden op de bouwlocatie afronden.” Het is natuurlijk ook mogelijk om de Circle casco’s op de bouwplaats af te bouwen.

Ook de prefab Modulo-woningen van V&V Bouw worden samengesteld uit de Circle-modules van CascoTotaal. In Vlissingen gaat deze aannemer in opdracht van woningcorporatie l’escaut negen Modulo-woningen voor gezinnen bouwen.

Duurzaam
Dat Circle circulair en breed inzetbaar ontworpen is, maakt het betoncasco bovendien erg duurzaam. Bij de productie wordt ook nog eens 30 procent minder beton gebruikt dan bij andere bouwmethoden. Ze hebben bovendien geen cementdekvloer nodig.

Vergeleken met een regulier bouwproject is de milieubelasting op de bouwplaats minimaal. Productie en afbouw van de Circle-casco’s gebeurt immers in de fabriek en er is daardoor ook veel minder transport nodig naar de bouwplaats. Adriaansen: “Dat helpt onze klanten te bouwen op plekken waar weinig of geen uitstoot mogelijk is. We kunnen onze projecten zelfs dichtbij Natura 2000-gebieden realiseren.”

   

Een greep uit ons leveranciersregister

Weekamp Deuren
Weekamp Deuren maakt onderdeel uit van Deli Home ...
ALUTHERM Heating
Specialist in grote hybride systemen van 170kW tot 1500kW en gasgestookte CV-ketels van 170kW tot 2200kW ...
BOB-KOB Opleidingen
BOB Opleiding, Training en Advies is hét opleidingsinstituut voor kaderfunctionarissen en management in de bouw ...