In het verleden hielden overheden en marktpartijen ieder voor zich ook al gegevens over de woningmarkt bij, maar deze werden vaak niet met elkaar gedeeld. Ook werd er vanuit gemeentelijk niveau vaak niet `opgeschaald' naar het niveau van de regio. De aanpak in de Cleantech Regio doet beide wel. Daarmee ontstaat een scherper beeld van welke woonmilieus te veel dan wel te weinig worden aangeboden, of waar het juist goed gaat in de programmering. Daarbij is rekening gehouden met een laag en een hoog scenario: minder dan wel meer vraag van woningzoekenden op de woningmarkt, onder andere afgeleid van de te verwachten economische groei. De methode is ontwikkeld samen met gebiedsontwikkelaar BPD.
Annelies de Jonge over de methode: "Een mooie ontwikkeling van samenwerking en interactie van de overheid met de samenleving. En een mooi resultaat van de Tafel Woonkwaliteit die in 2013 tijdelijk is ingesteld om de aansturing van de woningmarkt op een hoger plan te brengen. En dat is gelukt!
We kijken naar de toekomstige vraag rond het wonen en proberen daar gezamenlijk zo goed mogelijk op in te spelen, gemeentegrens overschrijdend. Uiteindelijk is het resultaat dat onze regio er steeds aantrekkelijker van wordt."
In de Cleantech Regio werken de Stedendriehoek-gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen met ondernemers, onderwijs en onderzoek samen aan een schone toekomst. Daarmee wil de regio afkoersen op een duurzame economie en samenleving. Een schone toekomst, waarin energieneutraliteit speerpunt is en economie en ecologie hand in hand gaan.
Cleantech Regio stemt vraag en aanbod woningmarkt beter af
Gepubliceerd op:
26 September 2016