Onderhoud cv-installatie
Doordat de moderne cv-ketel eigenlijk technisch is uitontwikkeld, verandert er al jarenlang amper nog wat aan het onderhoud ervan. Wél neemt de onderhoudsfrequentie af. Zo laten veel woningcorporaties nog maar eens in de twee jaar een onderhoudsmonteur naar de cv-installaties van hun woningbestand kijken. Gezien het technische kwaliteitsniveau van moderne cv-ketels is dat geen probleem, zolang die onderhoudsbeurt goed wordt uitgevoerd door een vakkundige monteur en daarbij de luchttoevoerleiding en de rookgasafvoer niet worden vergeten. De experts van Kiwa geven cv-professionals graag onderstaande onderhoudstips mee waar u ook als woningcorporatie uw voordeel mee kunt doen.
- Informeer vooraf bij de gebruiker van de installatie. Waren er storingen of problemen met verwarming of warm water?
- Controleer het toestel en de directe omgeving van de installatie op lekkages van water en rookgas.
- Maak het sifon en de condensopvang tussen sifon en wisselaar schoon.
- Kijk of de gasaansluitleiding en het gasblok voldoende dicht zijn.
- Maak vervuilde onderdelen in de verbrandingskamer schoon.
- Vervang van geopende onderdelen de pakkingen.
- Check na demontage de gasluchtverhouding en stel die zo nodig met geopende mantel bij.
- Controleer of luchttoevoerleiding en rookgasafvoerleiding goed zijn aangelegd. Is aanvullend beugelen noodzakelijk?
- Check of de mantel van het gesloten toestel ook daadwerkelijk volledig gesloten is.
- Voer na de onderhoudsbeurt een rookgasanalyse (met gesloten mantel, zowel in hoog- als in laaglast).
Ongelukken met koolmonoxide eisen in Nederland nog steeds tientallen slachtoffers per jaar. Van groot belang bij koolmonoxidepreventie is een goed functionerende cv-installatie die regelmatig wordt onderhouden. Maar gaat het tóch een keer mis, dan is het goed om te kunnen rekenen op een koolmonoxidemelder die voldoet aan de kwaliteitsnorm EN 50291-1 én waarvan de ‘houdbaarheidsdatum’ niet is verstreken. Cruciaal is ook dat de melder is geïnstalleerd op de juiste locatie in een ruimte.
Nog altijd leeft immers, ook onder installatie- en preventieprofessionals, het idee dat koolmonoxide zwaarder is dan lucht en dat detectors voor koolmonoxide dus laag geplaatst moeten worden. Een gevaarlijk misverstand. Koolmonoxide is weliswaar bij gelijke temperatuur een fractie lichter dan lucht, maar vrijgekomen koolmonoxide stijgt samen met de warme verbrandingsgassen op. Daarom moeten koolmonoxidemelders in een ruimte met een potentiële koolmonoxidebron tegen het plafond worden gemonteerd, tussen één en drie meter van de bron. Voor overige ruimtes geldt installatie op ademhoogte, dus op zit-, loop- en slaaphoogte.
Meer informatie
Kiwa ondersteunt woningcorporaties met ongevallenonderzoek, advies en voorlichting op het gebied van gasverbrandingstoestellen. Ook kunnen we u van dienst zijn met onze gebouwenscan, waarin we uw gebouwen beoordelen op brandveiligheid, de veiligheid van bouwconstructies en technische installaties en legionella- en asbestonderzoek verrichten. Kijk voor meer info op www.kiwatechnology.nl.