Den Haag kiest voor betaalbaar en stedelijk wonen in veelzijdige wijken

Den Haag kiest voor betaalbaar en stedelijk wonen in veelzijdige wijken

Gepubliceerd op:

Als het aan de gemeente Den Haag ligt, telt de gemeente in 2030 voldoende woningen in het sociale huur- en middenklassesegment. De stad biedt dan plaats aan een breed scala aan doelgroepen; van starters en studenten tot stedelijke gezinnen en ‘empty nesters’. De nadruk ligt daarbij op stedelijk wonen: compact, met een hoge dichtheid van voorzieningen. Ook de ambitieuze ‘schaalsprong’, om het Haagse woningbestand versneld te verduurzamen, krijgt voorrang in het woonbeleid. Dat staat in de Woonvisie 2017-2030, die de gemeente Den Haag gisteren presenteerde.

De Woonvisie van de gemeente kwam afgelopen jaar tot stand in dialoog met bewoners, ondernemers, professionals en experts. “We moeten bouwen, omdát we groeien. Daarbij maken we onze eigen, Haagse keuzes”, aldus wethouder Joris Wijsmuller (Stedelijke Ontwikkeling, Wonen en Duurzaamheid). “Als enige van de vier grote steden kiest Den Haag ervoor om bij groei ook voldoende woningen voor sociale huurders bij te bouwen, door de hele stad verspreid. Den Haag wil gevarieerde woonwijken, met een sociaal-economische mix.”
 
Sociaal en middelduur
De Woonvisie verbindt concrete richtlijnen aan de woningvariëteit. Van de nieuw te bouwen woningen is 30% gericht op sociale huur. Voor wijken die nu een eenzijdige en voornamelijk goedkope sociale woningvoorraad hebben, ligt de nadruk op differentiatie en woningverbetering en –vernieuwing. Een andere prioriteit van het college is het creëren van voldoende voorraad van middelklassewoningen. De komende jaren is 20% van de nieuwbouw gericht op middeldure huurwoningen, met huren van 710 tot 900 euro. Daarnaast komen er elk jaar minimaal 200 zelfbouw- en kluswoningen beschikbaar. Deze woningen zijn gericht op zowel de middenklasse- als de lagere inkomens.
 
Schaalsprong duurzaamheid
De Haagse ambitie om in 2040 CO2-neutraal te zijn, vraagt om een schaalsprong in verduurzaming. Dit geldt voor de nieuwbouw in de stad –CO2-neutrale woningen zonder gasaansluiting – maar juist ook voor de bestaande woningvoorraad. De helft van alle Haagse woningen moet in 2030 fossielvrij verwarmd zijn. Vanaf 2020 gaan jaarlijks 2700 corporatiewoningen en 5500 particuliere woningen naar minimaal energielabel B. Het huidige verduurzamingsprogramma voor particuliere eigenaren, ‘Hou van je huis’, moet in 2030 50.000 duurzame woningverbeteringen hebben opgeleverd.
 
Doorstroom
Doorstroom binnen het Haagse woningbestand is van groot belang. Zo creëert een groter aanbod van middeldure huurwoningen ruimte in het sociale huursegment. In traditionele gezinswijken ontstaat zo ook ruimte voor nieuwe generaties gezinnen op het moment dat groepen als ‘empty nesters’ passende woningruimte vinden in andere delen van de stad. Een seniorenmakelaar kan ouderen helpen bij het maken van die overstap. Experimenten zoals de tijdelijke huurcontracten voor starters zijn ook doorstroombevorderend.
 
Agenda Ruimte voor de Stad

De Woonvisie 2017-2030 ligt in het verlengde van de Agenda Ruimte voor de Stad die de gemeenteraad eind 2016 vaststelde. Deze Agenda schetst hoe Den Haag de komende decennia omgaat met de bevolkingsgroei en verduurzaming en vergroening van de stad.  Volgens ramingen groeit Den Haag de komende jaren met zo'n 4000 inwoners per jaar. De gemeente stelt zich ten doel per jaar 2000 tot 2500 woningen bij te bouwen.

Een greep uit ons leveranciersregister

CEDRAL
Jouw partner voor dak- en gevelmaterialen ...
IMI Hydronic Engineering
IMI Hydronic Engineering is specialist op het gebied van hydronische distributiesystemen ...
Caleffi International N.V.
Als ‘total-solution provider’ is Caleffi een voortrekker in de ontwikkeling en de productie ...