Bij een transformatie komt veel kijken, bijvoorbeeld op het gebied van regelgeving. Voor een woningcomplex zijn andere regels van toepassing dan voor een kantoorgebouw. Voldoet het gebouw aan de regels die voor de nieuwe functie benodigd zijn, zoals op het gebied van brandveiligheid en vluchtroutes? Daarnaast zijn andere aspecten belangrijk. Kan het bestaande gebouw zo worden aangepast dat de gewenste functionaliteit wordt geboden. Is er een buitenruimte, is de juiste ontsluiting en logistiek in het gebouw te realiseren?
Dura Vermeer vindt het belangrijk om over alle aspecten na te denken als het gaat om transformatie. Wij denken mee over de techniek, context, kosten en realisatie. Een goed voorbeeld hiervan is het voormalige verzorgingscomplex EOKS (Elisabeth Otter-Knoll Stichting) in Amsterdam. “Wij doen daar alles. We transformeren niet alleen maar renoveren ook een deel in bewoonde staat en bouwen er zelfs een heel nieuw gebouwdeel aan”, vertelt Plaisier. Bij het project EOKS transformeren de voormalige zorgeenheden naar seniorenappartementen, waarmee we faciliteren dat ouderen zelfstandig kunnen wonen. Daarnaast is er voor een deel studentenhuisvesting gerealiseerd. De studenten kunnen op die manier weer hulp bieden aan de ouderen. Alle appartementen worden energiezuiniger waarbij het comfort qua klimaat en functionaliteit wordt verbeterd. Een transformatieproject in de meest brede zin van het woord.
Bij Dura Vermeer voeren we transformaties zo duurzaam mogelijk uit. Een gebouw gaat er altijd op vooruit. Kantoorrenovatie en -transformatie zien wij dan ook als de toekomst. Het is ons doel om de komende jaren gebouwen van voldoende kwaliteit een upgrade te geven, zodat deze gebouwen weer voldoen aan de wensen en behoeften van gebruikers van nu.
Bij transformatie gaat het om de context
Gepubliceerd op:
2 November 2016