Ik denk van niet. Sterker nog, ik wéét dat het anders kan. Dankzij slimme innovaties komen wij bijna niet meer bij mensen over de vloer. Dat scheelt niet alleen stof, troep en inbreuk op privacy, maar ook nog eens tijd en geld voor onze opdrachtgevers.
Bij Dura Vermeer experimenteren we al een tijd met slimme renovaties. Met ons Nul-op-de-Meter (NoM)-concept richten we ons op duurzame innovatie in renovatie. We verduurzamen een woning zo dat deze evenveel energie oplevert als gebruikt. Om innovatie hierin te versnellen zijn we in 2013 samen met drie andere bouwers en zes woningcorporaties gestart met de Green Deal Stroomversnelling. Slimme verduurzamingsmaatregelen zijn belangrijk voor het milieu en de portemonnee van bewoners en corporaties, maar overlastbeperking voor de bewoner bepaalt het succes tijdens een renovatie. Beide staan dan ook bovenaan onze prioriteitenlijst.
Renoveren in bewoonde staat
Niemand wil verhuizen voor een renovatie. Logisch. Inpakken, verhuizen, tijdelijk ergens anders wonen: allemaal gedoe. Ons NoM-concept is daarom zo opgezet dat we zo min mogelijk binnen aan het werk zijn. Een architect maakt met ons, de bewoners en de opdrachtgever een ontwerp voor een nieuwe schil. Voor een rijtjeshuis is dit voor-, achtergevel en dak met zonnepanelen. Deze schil fabriceren we op afstand compleet met aansluitingen en hangen we in een paar dagen om de bestaande schil. De nieuwe installaties bevestigen we in een afgeschermde ruimte aan de buitengevel. Hiermee is 80% van de renovatie achter de rug. Tijd in de woning: 2 uur. Overlast voor de bewoner: bijna nul.
Badkamer, keuken en toilet in twee dagen
De grootste moeite hebben mensen met de verbouwing van badkamer, keuken en toilet. Niet echt vreemd, want wie heeft er zin om ’s ochtends vroeg met zijn handdoek richting een mobiele toilet- en douchegroep te lopen? Of een wc midden in de huiskamer te hebben staan? Als je daarover nadenkt, wat dat écht betekent voor een bewoner, dan wil je de totale werktijd in een woning het liefst terugbrengen tot twee of misschien wel één dag. Dat waren er ooit minimaal 10. Voor de aansluiting op de nieuwe installaties en vervanging van badkamer, keuken en toilet zetten we nu multidisciplinaire teams in. Dus niet meer de leverancier, loodgieter, tegelzetter en stukadoor die na elkaar in de badkamer moeten zijn. Maar teams die gebruikmaken van slimme innovatieve materialen en werkzaamheden logisch achter elkaar uitvoeren. En dat scheelt dus veel tijd en ontzettend veel overlast.
Samen naar nul overlast
Door verschillende innovaties in ons renovatietraject door te voeren, is overlast voor bewoners flink verminderd. Toch kijken we altijd hoe we renovaties nog goedkoper, beter en sneller kunnen uitvoeren. We zijn op dit moment bijvoorbeeld bezig met de inzet van robots voor goedkopere gevelafwerking en een verkenning om installaties integraal in gevel of dak te verwerken zodat ze minder plaats innemen. Maar ook procesinnovatie: hoe kunnen we ervoor zorgen dat ons multidisciplinair team nog meer taken in de keten overneemt? Eigenlijk willen we alles in, aan en op het huis gewoon in één keer goed regelen. Wel zo gemakkelijk voor de bewoner. Want daar doen we het uiteindelijk voor.
Geen enkele bouwvakker meer over je vloer
Gepubliceerd op:
19 Mei 2017
Stel, je vraagt je buren waar zij het meeste tegenop zien als hun woning zou worden gerenoveerd. Grote kans dat zij iets zeggen over bouwvakkers die in en uit lopen, spullen die onder het stof komen te zitten of keuken en badkamer die dagenlang niet kunnen worden gebruikt. Moeten zij genoegen nemen met zulke ‘standaard’ renovatie-overlast?
Meer nieuws
Het laatste nieuws op gebied van woningcorporaties: