Optoppen met Blokje Op: duurzaam woningen toevoegen

Optoppen met Blokje Op: duurzaam woningen toevoegen

Gepubliceerd op:

Het grote woningtekort in Nederland rijmt niet met de beschikbare ruimte om te bouwen. Het is daarom belangrijk dat we die beperkte ruimte die er wél is, zo slim mogelijk benutten door te behouden wat goed is, en waarde toe te voegen waar het kan. 

Om hier antwoord op te geven heeft Dura Vermeer een nieuw woningconcept gelanceerd: Blokje Op. Een oplossing om eenvoudig woonlagen toe te voegen aan bestaande appartementencomplexen. Hierbij ligt de focus niet alleen op het toevoegen van woningen, maar ook op de buurt.

Duurzaam woningen toevoegen
Blokje Op is bij uitstek een hele duurzame manier om woningen toe te voegen. Allereerst wordt er met name gebruik gemaakt van duurzame materialen, zoals hout. Zo worden de slimme kern, wanden, daken en vloeren opgebouwd met CLT en HSB-elementen. Daarnaast wordt het bestaande appartementencomplex gebruikt als fundering. Dit is mogelijk omdat hout een lichtgewicht bouwmateriaal is.

Flexibel woningconcept
Iedere woning bestaat uit een slimme kern. Hieromheen kunnen flexibele plattegronden gerealiseerd worden, afhankelijk van de wens en behoefte van de opdrachtgever. Door in de fabriek geprefabriceerde houten 2D- en 3D-elementen te combineren én gebruik te maken van een connector is het een flexibel en aanpasbaar woningconcept. Zo kan Dura Vermeer meebewegen met zowel de beschikbare ruimte in de stad als de wensen van haar klanten.

Ook mooi meegenomen: maatschappelijke kosten die de gemeente vaak draagt voor voorzieningen zoals wegen, riolering en verlichting, worden voorkomen. Met een aantal kleine aanpassingen bespaar je substantieel in het bouwrijp maken van de locatie en de omgeving.

Op vertrouwde grond
Om de sociale cohesie in de wijk te behouden biedt Blokje Op een uitgelezen kans om doorstroming te faciliteren. Ideaal voor bewoners van het bestaande appartementencomplex, die na bijvoorbeeld het uithuizen van hun kinderen, nu graag in een kleiner appartement willen wonen. Zo kunnen zij tóch doorstromen in hun eigen, vertrouwde omgeving. Blokje Op begint daarom altijd op basis van een grondige doelgroepanalyse, zodat de nieuwe woningen aansluiten op de behoefte van de omgeving.

Bewoners centraal
Bouwen in een bestaande omgeving vraagt altijd om extra aandacht voor de bewoners. In het bewonerstraject wordt vroegtijdig draagvlak gecreëerd voor het plan met oog voor de bewoners en de omgeving. Hierbij kunnen de bestaande bewoners tijdens de werkzaamheden in hun woning blijven wonen, wordt de overlast beperkt door de doorlooptijd van de bouw op locatie te minimaliseren én door steigerloos te bouwen. Het proces is maatwerk en wordt altijd afgestemd op de bestaande bewoners, wijk en het gebouw.

Geen woorden maar daden
De eerste Blokje Op-woningen worden binnenkort toegevoegd aan de Klapwiek in Rotterdam. Daar worden 44 sociale huurwoningen voor ouderenhuisvesting opgetopt in opdracht van Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR).

Maak kennis met Blokje Op via www.duravermeer.nl/blokjeop

*Impressie: EGM architecten

Een greep uit ons leveranciersregister

DataRotonde B.V.
Het enige integratieplatform dat echt alle applicaties en ketenpartners met elkaar verbindt ...
Kemkens
Uw duurzame energiespecialist ...
Liftintermediair
Liftintermediair: De volledig onafhankelijke, ervaren adviseur in liftinstallaties ...