Het aantal woningen met een energielabel is van 2010 op 2011 met een kwart toegenomen. Van de ruim 2 miljoen woningen die vorig jaar een energielabel hadden, was 90% een huurwoning. Van de koopwoningen had slechts 10% een energielabel. Voor nieuwbouwwoningen is het label vanaf 2013 verplicht.
Deze cijfers komen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het bureau onderzocht in hoeverre het energielabel al een rol speelt in de woningmarkt. Het energielabel geeft – net als bij huishoudelijke apparaten en auto’s - de energieprestatie van een woning aan. Woningen die gebouwd zijn tussen 1945 en 1959 zijn doorgaans niet energiezuinig. De woningnood na de Tweede Wereldoorlog maakte dat er vooral snel en veel gebouwd moest worden en dat kwaliteit pas op de tweede plaats kwam. Na 1980 is bij de nieuwbouw beter rekening gehouden met energiezuinigheid. De laatste jaren zijn ook steeds meer huurwoningen energiezuiniger gemaakt. Dat heeft deels te maken met het aantal huurpunten dat verbonden is aan de verschillende labelklassen. Voor de koopmarkt geldt dat alle nieuw opgeleverde woningen vanaf 2013 voorzien moeten zijn van een energielabel. Zonder het label kan er geen eigendomsoverdracht meer plaatsvinden.
De maatregelen gaan ook gelden voor bedrijfspanden en kantoren. In advertenties voor deze gebouwen moet bovendien de klasse op het energielabel worden vermeld als er eerder al een label verstrekt is.
Bron: cbs.nl