Hoe verbeter je de leefbaarheid in de wijk?

Hoe verbeter je de leefbaarheid in de wijk?

Gepubliceerd op:

Als je de leefbaarheid in een wijk verbetert, heb je écht een positieve invloed op het leven van mensen. Maar hoe doe je dat, zeker als criminaliteit merkbaar groeit?

Rutger van der Meulen werkt al 23 jaar bij de politie. Eerst bij de noodhulp, hondenbrigade, recherche en de afdeling intelligence om datagedreven werken te ontwikkelen. Momenteel maakt hij deel uit van een managementteam van een stadsdeel in Eindhoven. Het is zijn taak om problematiek die te groot is voor een wijkagent intern en extern op te pakken met ketenpartners. Hoe verbetert hij de leefbaarheid in deze wijk?

Projecten om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren
Rutger heeft in zijn functie als Operationeel Expert Wijk contact met de gemeente, ketenpartners en onderzoekteams. Als schakel tussen deze drie partijen heeft hij een goede informatiepositie gecreëerd om de leefbaarheid in de regio te verbeteren. Hij werkt met beleidsmedewerkers, ketenpartners en gebiedsmanagers om aan te sturen op gebiedsontwikkeling en hiermee het gebied te versterken. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Ondersteuning van de zorgportefeuille
  • Tegengaan van criminaliteit
  • Inrichtingsplan van de wijk
Rutgers werkwijze
“Ik heb veel aan de lange tijd (12,5 jaar) die ik op straat heb gewerkt”, aldus Rutger. “Ik ben toen gaan zoeken naar wat ik nog meer kon doen. Ik genereerde inzage door datagedreven werken bij intelligence, maar ik kon niks met de gegevens die ik verzamelde”.

In zijn rol als leidinggevende van een cluster wijkagenten kan Rutger dit wel. “Ik haal verhalen op bij wijkagenten. Hiermee ga ik naar de vergadertafel en geef aan wat belangrijk is. Mijn achtergrond met cijferanalyse en mijn ervaring op straat en als recherche helpt me hierbij.”

Huidige problematiek in de wijk
Rutger is actief in een stadsdeel in Eindhoven. Hij merkt hier veel druggerelateerde en psycho-sociale problematiek. “In Brabant komt geld uit de drugshandel overal naar boven. Het heeft een bijzondere invloed op de maatschappij. Kinderen in bepaalde wijken gaan bijvoorbeeld ‘klusjes’ doen in plaats van werken bij de Albert Heijn. Het levert namelijk meer op dan een simpel bijbaantje. Uiteindelijk gaat dit vaak van generatie op generatie. Ze schuren tegen de criminaliteit aan of hebben daar een bewuste rol in, bijvoorbeeld bij het witwassen”.

Jouw invloed als wijk- en gebiedsmanager
“Je hebt als wijk- en gebiedsmanager echt invloed op de leefbaarheid van de wijk. Je intervenieert en na twee of drie jaar zie je dat de rust is teruggekeerd. Het criminaliteitsbeeld daalt en hulpverlening werkt. Hierdoor ben je in staat om op microniveau de wereld te verbeteren. Jij bent namelijk de bouwsteen van jouw toegewezen wijk of gebied, waardoor je een positieve invloed hebt op het leven van mensen”, aldus Rutger.

Ontwikkel jezelf als wijk- en gebiedsmanager
Wil jij een effectieve aanpak creëren voor de leefbaarheid in jouw wijk? Bekijk dan de opleiding Wijk- en Gebiedsmanager. Deze opleiding geeft géén pasklare toolbox, waaruit je direct de juiste standaard aanpak kunt toepassen. Je leert wèl hoe jij de juiste tools voor iedere situatie selecteert en inzet.


Een greep uit ons leveranciersregister

Breijer Schilders & Gevelonderhoud
Uw vastgoed in de gewenste conditie houden. Daar gaat het om bij schilderwerk en gevelonderhoud ...
Alvast
Alvast: leegstand in capabele handen. Alvast is een snel groeiende leegstandbeheerder ...
DOM Nederland
DOM Nederland is expert in het ontwikkelen en verkopen van de hoogste kwaliteit sluittechniek en toegangscontrole ...