Deze uitspraken zijn voor de Woonbond een signaal dat Nederland haar beleid moet bijstellen wat betreft de sociale volkshuisvesting. De bond vindt dat minister Blok de inkomensgrens van 34.229 euro zou moeten herzien omdat het een grote groep bescheiden middeninkomens uitsluit van sociale huisvesting. Ze verdienen volgens de regels van minister Blok te veel voor een sociale huurwoning. Maar vrije sectorhuur of kopen staat nog verder van hun bed. Dat zou blijken uit de meldingen die de Woonbond wekelijks binnen krijgt op het meldpunt ikwilookwonen.nl.
Ook Groen Links greep de resolutie van het Europarlement aan om minister Blok op te roepen de inkomensgrens te herzien. De International Union of Tenants (IUT) liet verder weten dat in Nederland, maar ook in andere Europese lidstaten de volkshuisvestelijke sector onder druk staat. Aan de andere kant klagen lobbyorganisaties namens commerciële beleggers en vastgoedinvesteerders over ‘oneerlijke concurrentie’ en ‘staatssteun’. Zij vinden dat lidstaten de volkshuisvesting niet kunstmatig op peil mag houden. Ze vinden dat de goedkope leningen voor woningcorporaties om te investeren in sociale woningbouw een vorm van staatssteun is.
De resolutie die deze week door het Europarlement werd aangenomen pleit voor investeringen in de betaalbare huursector, zodat er weer balans kan komen in de oververhitte vastgoedmarkten en het risico op vastgoedbubbels afneemt. Momenteel zijn er in heel Europa woningtekorten, met name in de betaalbare huur. Het Europarlement wil minimumquota voor sociale huisvesting in dichtbevolkte gebieden en roept de lidstaten op om investeringen in betaalbare huisvesting een prominente plek te geven in nationale hervormingsplannen. Ook waarschuwt het Europarlement voor de verdere uitverkoop van de sociale woningvoorraad.
Europarlement: lidstaten vrij in bepalen inkomensgrens sociale huur
Gepubliceerd op:
19 Juni 2013