Er is veel vraag naar woningen op de Waddeneilanden, maar het aanbod is beperkt. Die disbalans heeft de huizenprijzen sterk opgedreven. Een gemiddeld huis kost op de eilanden nu zo’n twee-en-een-halve ton, terwijl dat in de rest van de provincie een ton minder is. Het leidt tot een uittocht van jongeren en jonge gezinnen naar het vasteland. Dat resulteert weer in vergrijzing, stilstand van de economie en verlies van de nodige vernieuwers. Er zijn impulsen nodig om die ontwikkeling te stoppen en om te keren. Met die insteek zijn de provincie Friesland, de eilandgemeenten en woningcorporaties begonnen om nieuwbouw mogelijk te maken. Allereerst gaan ze de kansen en mogelijkheden in kaart brengen van bouwen in de bebouwde kom, binnen de geldende regels en beperkingen die daaruit voortkomen. De snelste slag is te slaan bij het transformeren van bestaande, leegstaande gebouwen tot woningen of wooncomplexen. Vooral voor de huisvesting van seizoenswerkers zal dit op korte termijn in een behoefte kunnen voorzien. Voor permanente bewoning zijn nieuwbouwprojecten nodig die ongeveer tien tot vijftien jaar in beslag zullen nemen.
Wetten en regels aanpassen
Het is niet waarschijnlijk dat de provincie geld beschikbaar zal stellen om de woningmarkt vlot te trekken. Daarvoor zijn de mogelijkheden beperkt. De provincie zou wel startersleningen kunnen faciliteren en in ieder geval de wet- en regelgeving kunnen aanpassen om nieuwbouw mogelijk te maken.
Bron: binnenlandsbestuur.nl
Friesland wil nieuwbouw op Waddeneilanden om jongeren vast te houden
Gepubliceerd op:
20 Juli 2016
Om de uittocht van jonge gezinnen te voorkomen, zijn nieuwe woningen nodig op de Waddeneilanden. Provincie en gemeenten gaan om die reden samen de kansen en mogelijkheden van bouwen in de bebouwde kom in kaart brengen. Nieuwbouw moet leiden tot het vlot trekken van de woningmarkt en een betere balans in de bevolkingssamenstelling.
Meer nieuws
Het laatste nieuws op gebied van woningcorporaties: