Huuraanpassing in samenspraak
Elk jaar bepaalt Portaal of per 1 juli de huren worden aangepast. Dat gebeurt volgens wettelijke regels. Voor de huuraanpassing voor 2016 hebben Portaal en de huurdersbelangenverenigingen besloten die huuraanpassing in samenspraak vast te stellen. De overheid heeft voor 2016 bepaald dat de toegestane huurverhoging afhankelijk is van het inkomen van de huurder.
Inkomen bepaalt huurstijging
Voor alle huurders met een bruto jaarinkomen lager dan 44.360 euro blijft de huur gelijk. Dit is ruim 80 procent van de huurders. Portaal ziet daarbij af van de maximale huurverhoging van ruim 2 procent. Deze huurders krijgen in mei hierover bericht. Verder is er afgesproken dat, als de financiële positie van Portaal dat toestaat, de huuraanpassing voor deze groep de komende jaren alleen inflatievolgend zal zijn.
Huurders met een inkomen hoger dan 44.360 euro per jaar kunnen een maximale huurstijging van 4,6% krijgen. Deze huurders krijgen voor 1 mei een brief met toelichting van Portaal. Hierin volgt Portaal het beleid van de minister, dat beoogt om scheef wonen tegen te gaan. Op dit punt verschillen Portaal en zijn huurdersbelangenverenigingen (HBV’s) van mening. Volgens de HBV’s is er voor deze verhoging geen financiële noodzaak.
Voor huurders van een vrijesectorwoning gaat de huur 0,6% omhoog.
Deze afspraken zijn gemaakt tussen de huurdersbelangenverenigingen van Portaal in de regio’s waar Portaal werkzaam is: Utrecht, Amersfoort, Soest, Nijmegen en Leiden. In Arnhem is (nog) geen huurdersoverleg.
Uitgebreide uitleg op website
Op de website van Portaal staat uitgebreide uitleg over de huuraanpassing per 1 juli 2016. De informatie is te vinden op www.portaal.nl/huurverhoging. Daar zijn ook de antwoorden op de meest gestelde vragen over de jaarlijkse huuraanpassing te vinden, evenals links naar informatie van de overheid en de huurcommissie, waar mensen bezwaar kunnen maken tegen de huurverhoging.
Geen huurstijging voor meeste huurders Portaal
Gepubliceerd op:
18 April 2016