In het Belgische Ophain pakt de familie Massagé de renovatie van hun ééngezinswoning uit 2002 in verschillende stappen aan. Vooral op het vlak van energieprestaties was de woning aan een flinke update toe. “Een nieuwe verwarmingsketel alleen volstond niet,” aldus Thierry Massagé. “En dus werd intussen het dak en de muren geïsoleerd én een centraal ventilatiesysteem geplaatst.”
Installatiegemak voorop bij renovatie
Pascal Pinter van Renson Ambassador PTP Concept stelde voor om de Healthbox 3.0 als centrale unit op zolder te plaatsen. Daarin zag hij het ideale toestel voor renovatie of na-installatie in een bestaande woning. “Zeker in combinatie met de Easyflex luchtkanalen van Renson,” vertelt hij, “want die platovalen en flexibele kunststof leidingen kan je heel gemakkelijk op de betonvloer van de zolderruimte kwijt, zeker met de badkamer en 3 slaapkamers net daaronder. Hoewel je op de Healthbox 3.0 zelfs tot 11 individuele ruimtes kan aansluiten.”
De grote troef van de Healthbox 3.0 volgens Pinter? Het toestel meet de luchtkwaliteit aan de hand van relevante (vocht, CO2 of VOC-) sensoren per ruimte. Zo weet het toestel automatisch waar en wanneer het meer moet ventileren. En ook dat komt de energiezuinigheid ten goede, omdat de ventilatie unit nooit ineens in de hele woning meer gaat ventileren als dat (bv. ’s nachts) enkel in de slaapkamers nodig is. “Bovendien hoef je geen filters te vervangen en is het onderhoud heel beperkt is,” voegt hij er nog aan toe. “Dat maakt voor mij de Healthbox 3.0 tot het beste onder de ventilatiesystemen op de markt. Zeker omdat je ook als installateur super vlot aan de slag kan dankzij de automatische kalibratie en de verfijnde inregeling via de installatie-app.”
Waves als oplossing voor onbereikbare ‘natte ruimtes’
Restte in deze woning nog de berging. In tegenstelling tot de andere geventileerde ruimtes bevindt die zich op de benedenverdieping, ver weg van de Healthbox 3.0 ventilatie unit op zolder en dus een pak moeilijker om in een bestaande woning aan te sluiten op het centrale ventilatiesysteem. En daarvoor kwam Pascal Pinter met de Renson Waves op de proppen. “Eigenlijk werkt die op exact dezelfde, slimme en vraaggestuurde manier als de Healthbox 3.0,” verklaart hij die keuze. “Alleen heb je voor deze decentrale ventilator geen luchtkanalen nodig.”
www.renson.eu
Healthbox 3.0 & Waves: Renson’s slimme ventilatie op maat van renovatie
Gepubliceerd op:
15 Juli 2021
De strenge eisen op het vlak van energiezuinigheid zorgen ervoor dat renovaties enkel nog gebaat zijn bij een combinatie van ingrepen: van isoleren over energiezuinige verwarmen én ventileren. Met het juiste centraal vraaggestuurd ventilatiesysteem lever je ook in renovaties niet alleen vlot een energiezuinige installatie af, maar schenk je de bewoner ook een gezond binnenklimaat, zonder dat die daar omkijken naar heeft.
Meer nieuws
Het laatste nieuws op gebied van woningcorporaties: