Helft corporatiewoningen betaalbaar

Helft corporatiewoningen betaalbaar

Gepubliceerd op:

De kale huurprijs van sociale huurwoningen die worden aangeboden door corporaties is in drie jaar tijd met 12 procent gestegen. Het gemiddelde steeg van 503 naar 563 euro. Dat blijkt uit een onderzoek van de redactie van Woonbondig, het tijdschrift van de Nederlandse Woonbond. De redactie monitorde drie weken lang het aanbod in acht woningmarktregio's.

De huur van het totale aanbod - inclusief corporatiewoningen in de vrije sector - ligt nu gemiddeld op 605,55 euro. Dat is maar liefst 29 procent hoger dan de gemiddelde kale huurprijs in de bestaande voorraad. Woningen worden dus fors duurder als ze vrijkomen.

De onderzoekers hebben het aanbod een onderscheid gemaakt tussen woningen tot 618 euro en dure woningen boven de 618 euro. Nog maar 57 procent van de woningen viel in de categorie betaalbaar en maar liefst 43 procent in de categorie duur. De huur boven deze grens wordt niet gecompenseerd door de huurtoeslag.

De gemiddelde huurprijs ligt met 655,84 euro het hoogst in de stedendriehoek Apeldoorn, Deventer Zutphen. Amsterdam en Utrecht volgen met een gemiddelde huur van respectievelijk 655,20 en 647,77 euro. 's-Hertogenbosch komt met een gemiddelde prijs van 469,26 als goedkoopste regio uit de bus. De gemiddelde prijs per vierkante meter ligt op 10,52 euro. In Amsterdam betaal je met 11,87 euro het meeste per vierkante meter, gevolgd door Rotterdam (11,53 euro) en Utrecht (10,45 euro).

De Key uit Amsterdam is met 14,22 euro per vierkante meter de duurste corporatie, gevolgd door Woonstad Rotterdam (12,41 euro) en Rochdale uit Amsterdam (12,11 euro). Woningcorporatie Actium uit Drenthe en Friesland is het goedkoopst met 6,44 euro per vierkante meter.

Een greep uit ons leveranciersregister

Flynth
Flynth is de grootste advies- en accountantsorganisatie voor het MKB ...
DAB Pumps B.V.
DAB is al meer dan 40 jaar één van de belangrijkste spelers op de markt voor beheer en verplaatsing van...
Zelfstroom
Bij Zelfstroom geven we al sinds 2014 energie om de energietransitie te versnellen ...