Bestaande bouw
De voorgenomen wijziging verplicht de aanwezigheid van rookmelders in bestaande bouw. Er wordt echter een onderscheid gemaakt tussen de invulling bij bestaande bouw en nieuwbouw. Zo mogen in bestaande bouw de melders ook alleen gevoed zijn door een batterij en is koppeling niet een verplichting.
Hemmink heeft jarenlang ervaring met het adviseren over brandveiligheid oplossingen voor woningcorporaties. Vanuit onze ervaring leveren beide uitgangspunten in potentie het risico van schijnveiligheid op. Zo zal bij een huis van 3 verdiepingen de rookmelder die op zolder afgaat niet goed te horen zijn in de woonkamer beneden, en vice versa. Bovendien moeten de batterijen regelmatig vervangen worden, wat als onhandig kan worden ervaren. Als dit niet of te laat gebeurt werken de melders niet meer.
Belangrijkste wijzigingen in het kort
Hemmink (kennispartner en leverancier van Ei Electronics) heeft het voorstel uitgebreid doorgenomen en de belangrijkste conclusies op een rij gezet. Daarbij hebben we de focus gelegd op alle wijzigingen die gerelateerd zijn aan het toepassen van rookmelders. Hemmink is al jaren expert op het gebied van brandveiligheid, heeft zitting in de werkgroep herziening van de NEN 2555 en begeleidt al jaren woningcorporaties op het gebied van brandveiligheid, van beleid tot en met het leveren van oplossingen.
Wanneer het voorstel op 1 juli 2022 wettelijk van kracht wordt, dan zijn dit de belangrijkste wijzigingen:
- Aanwezigheid rookmelder op iedere bouwlaag voor bestaande bouw.
- Rookmelders dienen iedere 10 jaar vervangen te worden.
- Er dienen vrijloopdrangers te worden toegepast bij woningtoegangsdeuren die alleen dichtvallen wanneer brand is gedetecteerd. Dit geldt voor nieuwe woongebouwen, bij verbouw en transformatie (functiewijziging).
- De verantwoordelijkheid voor de specifieke zorgplicht voor de bouwwerkinstallatie wordt expliciet toegewezen aan de eigenaar van het bouwwerk.
Visie van Hemmink op brandveiligheid
Wij pleiten daarom voor het toepassen van de NEN 2555 normering zoals bij nieuwbouw het geval is, waarbij onderling koppelen draadloos kan worden uitgevoerd. Daarnaast adviseren wij, voor een betrouwbare veiligheid, het gebruik van melders met een goede vast ingebouwde 10-jaars lithium batterij. Wanneer deze invulling gekozen wordt voor de bestaande bouw wordt er een echt veiliger situatie in Nederland bereikt.
Wij begrijpen dat de genoemde wijzigingen een behoorlijke impact kunnen hebben op je brandveiligheidsbeleid. Hemmink staat je graag bij in het maken van de juiste keuze aangaande de wijzigingen. Iedere woonsituatie is anders en vereist vaak een maatwerkaanpak.
Neem contact op via info@hemmink.nl of bel: +31 (0)38 - 469 8200.