Én zonnewarmtesystemen zijn niet afhankelijk van de teruglopende salderingsregeling. De overgang van aardgas naar all-electric kan stapsgewijs of in één keer. Maar waarom zou je warmte maken met elektriciteit terwijl je ook direct warmte kan maken met de meest natuurlijke bron, de zon!
Onafhankelijk en hybride opslagsysteem van zonnewarmte
In tegenstelling tot zonnepanelen zijn zonnewarmtesystemen niet afhankelijk van het elektriciteitsnet. Daarmee ondervindt het geen nadeel van de salderingsregeling die wordt afgebouwd naar nul in 2030. De energie wordt opgeslagen in een onderhoudsvrij voorraadvat, de ‘accu’. Er zijn voorraadvaten die al voorbereid zijn op aansluiting van een warmtepomp en die direct, of later, kunnen worden voorzien van een elektrisch element. Het vervangmoment van de CV-ketel is dus niet afhankelijk van de investering in een zonthermisch systeem. Op deze wijze kan de overgang naar gasloos stapsgewijs verlopen. Zelfs wanneer je later aansluit op een warmtenet blijft de zonnestroom installatie waardevol voor huurder en eigenaar. Het monopolistische warmtenet heeft dan gezonde concurrentie van de zon. Zonnewarmte voor tapwater is ook niet afhankelijk van aanpassingen aan de schil van de woning.
De strijd om het dak. Zonnewarmte of zonnestroom?
Het slim benutten van het dak voor de opwek van energie is essentieel. Belangrijk om te weten is dat zonnecollectoren de meeste energie per vierkante meter dak oplevert. Tot vier keer meer dan bij zonnepanelen. Hiermee zijn zonnecollectoren ook een belangrijk instrument om CO2 reducties te behalen. Bij een stapsgewijze transitie naar aardgasvrij is het goed te onderkennen dat de gemiddelde energierekening voor 70% bestaat uit kosten voor gas en ‘slechts’ 30% voor elektriciteit. Het dakvlak is beperkt, dus inzetten op uitsluitend zonnestroom is dan geen verstandige keuze.
Het oog wil ook wat
Zonnecollectoren bestaan al heel lang. De laatste jaren is er een sterke innovatieslag gemaakt met als resultaat een veel fraaiere esthetische inpassing. De zonnecollectoren en zonnepanelen worden als een geïntegreerd energiedak gelegd met dezelfde maatvoering.
WONINGCORPORATIES VOORZIEN WONINGEN VAN EEN ENERGIEDAK: PV-PANELEN ÉN ZONNECOLLECTOREN
HRsolar heeft als eerste fabrikant ter wereld de Nero ontwikkeld met gelijke afmetingen en uitstraling als PV-panelen.
Wat gaan PV-T panelen doen?
De strijd tussen zonnepanelen en zonnecollectoren zal vanzelf oplossen met de introductie van betaalbare PV-T panelen; opwek van stroom en warmte in één paneel gecombineerd. De PV-T panelen zijn tevens de stille bron voor de warmtepomp. Dus geen grote buitenunits meer die geluidsoverlast kunnen geven aan bewoners en omwonenden. De eerste pilotprojecten bij woningcorporaties met onze PV-T panelen zijn inmiddels een feit. Comfort, eenvoud, schaalbaarheid, de hoogste haalbare energetisch rendementen en maximale CO2 reductie zijn altijd bepalend voor het maken van onze zonne-energie oplossingen
Download nu de 4-pager en position paper “Zonnewarmte belangrijke schakel in de energietransitie van woningcorporaties” en het Berenschot position paper “Kansen voor zonnewarmte in het hart van de energietransitie”
De strijd om het dak - Zonnestroom of Zonthermie
Gepubliceerd op:
25 November 2019
Woningcorporaties staan voor de opgave hun woningvoorraad te verduurzamen. Energieneutraal, klimaatbestendig en circulair gaan werken is daarbij de norm. Zonnewarmtesystemen zijn een belangrijk onderdeel in de energietransitie en zorgen voor een structurele verlaging van de energiekosten. Het goede nieuws: met gemiddeld slechts 3,2 m2 dakoppervlak kunnen we 60% gas besparen voor warm tapwater.
Meer nieuws
Het laatste nieuws op gebied van woningcorporaties: