Dat blijkt uit onderzoek dat Woningnet uitvoerde in de regio’s Amsterdam, Utrecht en de stedendriehoek Apeldoorn, Deventer, Zutphen. Woningnet, dat eigendom is van de woningcorporaties en namens hen woningen verhuurt, gebruikte de cijfers tot en met het derde kwartaal van 2013. Hiervoor werden de nettohuren van nieuw verhuurde sociale huurwoningen afgezet tegen de ontwikkeling van de inkomens. De betaalbaarheid van sociale huurwoningen daalde volgens die cijfers snel. In de onderzochte regio's steeg de gemiddelde sociale huur van woningen die opnieuw in de verhuur kwamen van 448 euro naar 556 euro, oftewel 24 procent. In Utrecht was dit 31 procent, in de stedendriehoek 20 procent. Door de invoering van de verhuurdersheffing zal de stijging van de huurprijzen zich naar verwachting doorzetten de komende tijd.
Tegenover de stijging van de huren staan dalende bruto-inkomens. Het bruto-inkomen van woningzoekenden die in aanmerking komen voor een sociale huurwoning (maximaal 34.000 euro per jaar) nam tot 2011 gemiddeld toe. Daarna daalde het; in de stedendriehoek 6 procent, in Amsterdam 5 procent en in Utrecht 2 procent. Het deel van het inkomen dat nieuwe huurders uitgeven aan huur, steeg sinds 2010 van gemiddeld 30 procent naar 37 procent. Daar komen dan nog de servicekosten en de kosten voor gas en licht bij. Eenoudergezinnen waren dit jaar veertig procent van hun inkomen aan kale huur kwijt.
Bron: parool.nl
Instappende sociale huurder steeds duurder uit
Gepubliceerd op:
2 Januari 2014
Het wordt voor woningzoekenden steeds moeilijker om vrijgekomen sociale huurwoningen te kunnen betalen. Terwijl de sociale huren de afgelopen drie jaar met bijna een kwart stegen, ging de doorsnee huurder er in dezelfde periode juist in inkomen op achteruit.
Meer nieuws
Het laatste nieuws op gebied van woningcorporaties: