De nachtmerrie van woningcorporaties

De nachtmerrie van woningcorporaties

Gepubliceerd op:

Overal staan mensen om je heen… bewoners van de woningen die volgende week opgeleverd worden. Je kijkt naar links en naar rechts, maar waar je ook kijkt je ziet alleen maar verbeten gezichten, vragende blikken en soms zelfs een boos gezicht. De vragen vliegen om je oren over de nieuwe gasloze installaties, de zonnepanelen, de vloerverwarming.

“Hoe moet ik dan straks douchen met mijn drie kinderen?” “Betaal ik straks meer met dat gasloze gedoe!” “Een gebruikershandleiding? Ik snap er niks van!” Beetje bij beetje schuifel je naar achteren totdat je met je rug tegen een muur aan botst. Boem! Je kunt niet meer verder, maar de mensen komen steeds dichter op je. “Anderhalve meter, denk om anderhalve meter” roep je nog, maar niemand lijkt je te horen.. help!

Dan schrik je wakker, badend in het zweet. 02.00 uur geeft je wekker aan, maar het duurt even voordat die rode, rechthoekige cijfers bij je doordringen. Gelukkig, het was maar een droom... toch? Het zou zo maar kunnen gebeuren op de bewonersavond van volgende week. Bewoners zitten met veel praktische vragen over hun nieuwe duurzame woning. En eerlijk gezegd weet jij het antwoord ook niet altijd. Als woningcorporatie sta je tussen twee vuren. Aan de ene kant is het de overheid, het Rijk en de gemeente, die je verplichten om te verduurzamen zoals dat in het klimaatakkoord is afgesproken. Maar aan de andere kant staan de bewoners, die alle bedachte plannen in de praktijk moeten brengen. En dus hun ingeslepen gewoontes even radicaal moeten vergeten en vervangen door een nieuwe stijl van leven. En ik wil allebei: én ik wil bijdragen aan een groenere, gezondere wereld én ik wil er alles aan doen dat bewoners zich thuis voelen in eigen huis en buurt. Zonder uit het oog te verliezen waar het in deze sociaal kwetsbare doelgroep om draait: een comfortabele en betaalbare woning.

Oké: comfortabel dus, én betaalbaar, én duurzaam. Maar waar ga je beginnen als je gaat renoveren? Ook zonder eerst te isoleren, kan je al labelsprongen maken: verduurzaam in stappen.

Stap 1: cv-ketel én warmtepomp
Als de cv-ketel nog niet aan het einde van zijn levensduur is, ga dan voor een hybride installatie waar je een warmtepomp naast de bestaande ketel hangt. Zelfs in een matig geïsoleerde woning levert dat al winst op.

Stap 2: isoleer je huis
Verlies zo min mogelijk warmte door je huis te isoleren. Om de energierekening extra te verlagen, kan je dit direct met stap 1 doen. Maar dit kan ook op een later moment.

Stap 3: upgrade je warmtepomp
Als de woning geïsoleerd is en klaar is voor all-electric, gaat de cv-ketel de deur uit en neemt de warmtepomp het volledig over zonder dat je deze hoeft te vervangen. Modulair verduurzamen tot de max! Zo blijft het verduurzamen comfortabel én betaalbaar.

Onthoud dit: verduurzaming doe je in stappen en bovendien doen we verduurzaming samen. Dus als je de volgende keer wakker schrikt, bel mij dan. Ook om twee uur ’s nachts!

Richard Vermeeren
Business Development Manager bij Inventum Technologies
rvermeeren@inventum.com / 06 - 25 77 84 79

Een greep uit ons leveranciersregister

Tonzon
Effectieve én duurzame isolatie van TONZON ...
1KOMMA5°
30 jaar zekerheid zonder terugleverkosten ...
Panasonic Netherlands
Kies voor verwarming, warm tapwater, warmtepompen, airconditioning, chillers en koel- vriessystemen van Panasonic ...