Een hybride warmtepomp? Vaak slimme keuze!

Een hybride warmtepomp? Vaak slimme keuze!

Gepubliceerd op:

Woningcorporaties staan momenteel voor een grote opgave om woningen te verduurzamen. Niet elke woning kan nu al aardgasvrij gemaakt worden. Dit is bijvoorbeeld lastig bij woningen die afgelopen jaren al verbeterd zijn naar label B of beter. Daarnaast worden momenteel woningen gerenoveerd waarbij nog niet duidelijk is welke warmtevoorziening in de toekomst het beste uit de bus komt. 

Om in deze segmenten toch nu al CO2 te besparen, is de hybride warmtepomp een betaalbare en eenvoudige oplossing. Daarnaast profiteert de huurder van een lagere energierekening en wordt beschermd tegen toekomstige stijgingen van de gasprijs.

Wat is een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp wordt veelal toegepast in combinatie met een cv-ketel. De hybride warmtepomp verwarmt de woning het grootste deel van het jaar, de cv-ketel springt enkel bij indien de warmtevraag te hoog wordt. De warmtepomp bespaart fors op aardgas en gebruikt in plaats hiervan energie uit de lucht en elektriciteit.

Er zijn globaal drie types hybride warmtepompen:
  1. Lucht/water warmtepomp met buitendeel
    Dit type warmtepomp heeft over het algemeen een relatief groot vermogen door toepassing van een buitendeel. Het voordeel hiervan is dat deze een grote bijdrage kan leveren. Als nadeel worden de buitenunit (geluid) en de investeringskosten vaak genoemd.
     
  2. Ventilatiewarmtepomp
    Dit type warmtepomp maakt enkel gebruik van de retourventilatielucht uit de woning. Indien de warmtevraag hoger wordt, zal de vaak geïntegreerde ventilatie-unit automatisch optoeren. Hierdoor ontstaat over-ventilatie. Er wordt als het kouder wordt dus extra (te veel) geventileerd, waardoor de warmtevraag nog verder toeneemt en de cv-ketel eerder moet bijspringen. Bijkomend effect is meer koude lucht door de ventilatieroosters op momenten wanneer dat niet gewenst is. Dit heeft een negatief effect op het comfort, zeker in combinatie met een relatief lage temperatuurverwarming. De investering is relatief laag.
     
  3. Monobloc warmtepomp HP-M 25 i
    Deze warmtepomp maakt gebruik van buitenlucht zonder toepassing van een buitendeel. De warmtepomp haalt zelf lucht van buiten via een ingebouwde ventilator. Indien de retourventilatielucht ook wordt aangesloten op de warmtepomp, zal deze lucht bijgemengd worden, wat ten goede komt aan het rendement.
De warmtepomp is leidend voor het verwarmen van de woning. De cv-ketel zorgt voor de verwarming van het tapwater. Wanneer het buiten te koud is, of als het rendement van de warmtepomp lager is dan het rendement van de cv-ketel, zal laatstgenoemde het verwarmen van de woning overnemen met zijn eigen stooklijn.

De HP-M 25 i functioneert het beste in een enigszins goed geïsoleerde woning, vanaf ongeveer energielabel C. In combinatie met een CO2-gestuurd ventilatiesysteem levert de HP-M25 i al snel twee tot drie energielabelstappen op. Het grote voordeel is dat een hybride warmtepomp per direct aardgas en CO2 reduceert.

Ook in woningen waarbij het natuurlijk moment om te renoveren niet dichtbij ligt, zijn er mogelijkheden om nu al fors CO2 en aardgas te reduceren. Welke warmteopwekker op termijn wordt ingezet om woningen volledig aardgasvrij te maken, kan hierdoor later worden gekozen. Tot dat moment levert de hybride warmtepomp per direct een lagere energierekening op.


Een greep uit ons leveranciersregister

BOB-KOB Opleidingen
BOB Opleiding, Training en Advies is hét opleidingsinstituut voor kaderfunctionarissen en management in de bouw ...
Zegwaard Rioolbeheer
Zegwaard Rioolbeheer werkt voor verschillende woningcorporaties onder het concept ...
Weikhoplex
De nieuwe generatie dak- en gevelprofielen ...