Hoe gasloos, minimaal ruimtebeslag en maximaal comfort prima samengaan in een project van Casade

Hoe gasloos, minimaal ruimtebeslag en maximaal comfort prima samengaan in een project van Casade

Gepubliceerd op:

Wooncorporatie Casade heeft met een groot verbeteringsproject van 96 woningen in het Noord-Brabantse Kaatsheuvel, haar woningbezit verder verduurzaamd. Deze woningen zijn allereerst flink geïsoleerd. De stille warmtepomp Amber en een liggend voorraadvat onder het dak maken de cv-ketel overbodig.

Vraaggestuurde ventilatie met warmteterugwinning (WTW) zorgen voor een veel comfortabeler en energiezuiniger binnenklimaat. Het resultaat is het comfort van een nieuwbouwwoning in een bestaande woning uit de jaren ‘70.

Zoals alle woningcorporaties in Nederland staat Casade voor de uitdaging om het woningbezit te verduurzamen. “Vanaf 2050 moeten alle gebouwen in Nederland CO2-neutraal zijn. Wij moeten onze 11.500 woningen, waaronder zowel appartementen als eengezinswoningen, dus verduurzamen. Dat doen we bijvoorbeeld door woningverbetering, waarbij we energiebesparende en duurzame maatregelen nemen en noodzakelijk groot onderhoud uitvoeren. Hierdoor krijgen onze huurders meer kwaliteit en comfort. Hun huis wordt energiezuiniger en de energiekosten beter beheersbaar, waarmee we samen een bijdrage aan een beter milieu leveren”, aldus Casade.

Vraaggestuurde ventilatie met WTW
Met de woningverbetering wil Casade er vooral voor zorgen, dat woningen minder energie voor het verwarmen van de woning nodig hebben. “Dit doen we door eerst goed te isoleren, denk aan gevel-, vloer- en dakisolatie, maar ook aan HR++ glas, geïsoleerde deuren en kierdichting. En waar mogelijk installeren we gebalanceerde mechanische ventilatie met warmteterugwinning (WTW). Zo komt er geen koude lucht meer rechtstreeks de woning in: deze wordt eerst voorverwarmd via de WTW. Maar een duurzame woning betekent meer dan een lager energieverbruik. Het zorgt ook voor meer comfort door minder tocht en een gezonder binnenklimaat door goede ventilatie.

In Kaatsheuvel betekent deze verduurzamingsslag concreet onder andere een nieuw, geïsoleerd dak en isolatie van spouwmuur en vloer. Ook zijn er nieuwe convectoren geplaatst. In samenwerking met twee betrokken partijen, aannemer Caspar de Haan onderhoud & renovatie en installatiebedrijf Kemkens, is bij deze verbetering gekozen voor een totaaloplossing van Itho Daalderop. Bij dit engineeringsproject was ook een technisch projectadviseur van Itho Daalderop betrokken. De uiteindelijke oplossing voor dit project bestaat uit de monoblock lucht/water-warmtepomp Amber, een horizontaal voorraadvat WPV-H en vraaggestuurde ventilatie met warmteterugwinning HRU.

Warmtepomp Amber is in de fabriek van Uni-mount in een dakkap verwerkt en daarna het dak op gehesen. Via het serviceluik is het mogelijk om onderhoud aan de warmtepomp uit te voeren zonder dat daar een hoogwerker voor nodig is.

Slim ruimte besparen
Ruimte in Nederlandse woningen is doorgaans beperkt. Het is dan ook vervelend om een deel van deze ruimte op te geven als de woning wordt verduurzaamd. Vooral wanneer de woning van het gas af gaat, is er een groot voorraadvat nodig voor warm water. Om ruimte te besparen, heeft Itho Daalderop drie horizontale voorraadvaten ontwikkeld. Deze zijn verkrijgbaar in 200L, 240L en 270L en kunnen gemakkelijk onder een schuin dak of achter een knieschot geplaatst worden. De vaten worden in Tiel gemaakt, op een moderne en duurzame productielijn die sinds 2019 in gebruik is. Itho Daalderop produceert hier meer dan 100.000 boilers en voorraadvaten per jaar! Het horizontale voorraadvat is speciaal ontworpen en niet zomaar een rechtopstaand vat dat op zijn kant ligt. Het is uitstekend geïsoleerd om warmteverlies te minimaliseren en heeft een uniek binnenwerk dat zorgt voor een hoog rendement en een groot tapvolume. Zie voor andere interessante projecten: www.ithodaalderop.nl/referentieprojecten.

  

Een greep uit ons leveranciersregister

Solar Concept
Wij voorzien de klant van het beste totaalconcept op het gebied van zonnepanelen ...
Alvast
Alvast: leegstand in capabele handen. Alvast is een snel groeiende leegstandbeheerder ...
Koston Nederland BV
Koston Isolatie, specialist in isolatie en energiebesparing ...