Gewoon een Hollands rijtjeshuis – maar dan anders

Gewoon een Hollands rijtjeshuis – maar dan anders

Gepubliceerd op:

Op het eerste gezicht zijn de huizen van Jan Snel niet anders dan die van conventionele bouwers: de woningen zijn er in alle soorten en maten, grondgebonden of gestapeld, met plat- of puntdak en zelfs in de vorm van een typisch Hollands rijtjeshuis. Toch heeft Jan Snel een groot voordeel ten aanzien van traditionele bouwbedrijven. Het bedrijf uit Montfoort is namelijk gespecialiseerd in modulair bouwen.

Modulair bouwen wil zeggen dat huizen in de fabriek worden vervaardigd en vervolgens op de bouwplaats worden afgewerkt. Hoewel dat aan de buitenkant niet te zien is, brengt deze bouwmethode een hoop voordelen met zich mee. Zo wordt er bij modulaire bouw in millimeters in plaats van centimeters gedacht, waardoor de foutmarges minimaal zijn. Nauwkeurige machines kunnen de huizen daardoor zeer precies fabriceren. Deze geïndustrialiseerde vorm van bouwen levert bovendien een tijdwinst op van 30 tot 50 procent ten aanzien van traditionele bouw. Daarmee is het de ideale oplossing voor woningcorporaties die snel een antwoord op de woningvraag zoeken.

Traditioneel in een nieuw jasje
De modulaire woningen van Jan Snel voldoen aan alle eisen die bij permanente bebouwing horen. Met een keuken, toilet en ruime woonkamer op de begane grond en drie slaapkamers op de eerste verdieping, biedt Jan Snel rijtjeswoningen zoals er tienduizenden door Nederland verspreid staan. Ze zijn ideaal voor woningcoöperaties, simpelweg doordat ze eruitzien als traditionele woningen, maar dan met de voordelen van de modulaire bouw.

Grip op kwaliteit
“De modulaire woningen zijn voor woningcoöperaties veel beter aan de omwonenden uit te leggen”, vertelt Hans Oosterhoff, accountmanager bij Jan Snel. Bij de aanleg van nieuwe buurten door woningbouwbedrijven kunnen coöperaties op protest uit de buurt stuiten. Doordat de woningen van Jan Snel bestaan uit vooraf geprepareerde onderdelen, hoeven deze op locatie slechts nog aan elkaar gekoppeld en afgewerkt te worden. Daardoor zijn de woningen in een extreem korte tijd gereed – zonder al te veel overlast. “Met onze modulaire woningen kunnen corporaties uitleggen dat het leed binnen vier weken of maximaal twee maanden geleden kan zijn. Die voordelen zijn meteen zichtbaar, dus buurtbewoners zullen veel minder (geluids)overlast ervaren.”

Jan Snel ziet zichzelf ook niet alleen als bouwbedrijf. Omdat de huizen bij wijze van spreken uit de fabriek ‘komen rollen’, zien zij zichzelf vooral als woningleverancier. Oosterhoff: “En omdat de woningen uit de fabriek komen, hebben we veel meer grip op de kwaliteit die we leveren. Fabriceren gebeurt onder gecontroleerde omstandigheden, waar bijvoorbeeld het weer geen invloed op heeft. Hierdoor weten we dat alles wat uit de productiehal komt, honderd procent in orde is. Als de onderdelen van de huizen op locatie aankomen, is dat allemaal onder controle.”

Efficiëntie
Doordat de onderdelen in de fabriek worden gemaakt, kunnen ingenieurs en monteurs vrijwel meteen aan de slag wanneer de onderdelen op de bouwplaats arriveren. Volgens Oosterhoff is alleen dat feit al goed voor één of twee uur tijdwinst per dag. Oosterhoff: “Het is een zeer efficiënt proces en we zijn constant bezig alles nog efficiënter te maken. Daardoor zijn ook kleinere projecten vanaf slechts tien woningen bij ons al concurrerend. Naar wens zelfs inclusief tuin!”


Een greep uit ons leveranciersregister

Sensus process management
BPM software voor Woningcorporaties ...
Verweij Houttechniek
Verweij Houttechniek is dé slimme systeempartner voor de zakelijke markt als het om duurzame houten ramen, deuren ...
C3 Living
Een (t)huis voor iedereen...