Kabinet wil woningmarkt boost geven

Gepubliceerd op:

Het kabinet hoopt de huizenmarkt een flinke boost te geven door de overdrachtsbelasting voor woningen gedurende ruim een jaar te verlagen van 6 naar 2 procent. Tegelijk moet het voor huurders makkelijker worden om hun huis van de corporatie over te kopen.

Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met voorstellen daarvoor van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Frans Weekers van Financiën. De verlaging van de overdrachtsbelasting geldt met terugwerkende kracht van 15 juni van dit jaar tot en met 1 juli volgend jaar.

De maatregel kan kopers duizenden euro's schelen. Voor een huis van 2,5 ton betekent het een belastingverlaging van 15.000 naar 5.000 euro.

Premier Mark Rutte

Premier Mark Rutte adviseerde potentiële kopers hun slag te slaan vóór volgend jaar zomer en niet te speculeren op een verlenging van de regeling. Hij meldde verder dat er intensief contact is geweest met de regeringspartijen en gedoogpartner PVV over het voorstel. Ook is er overlegd met de SGP, de partij die in de Eerste Kamer nodig kan zijn voor een meerderheid.

Rutte wil de overdrachtsbelasting niet definitief afschaffen omdat belastinginkomsten nodig blijven om collectieve voorzieningen te financieren en omdat het volgens economen goed is als er een kleine drempel blijft voor de koop van een huis.

De schatkist

Door de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting loopt de schatkist 1,2 miljard euro mis, Dat wordt aangevuld door een bankenbelasting (300 miljoen), door de grondslag voor de vennootschapsbelasting te verbreden (340 miljoen), door de vitaliteitsregeling gefaseerd in te voeren (500 miljoen) en door een potje assurantiebelasting (60 miljoen). De bankenbelasting kan er komen nu ook grote EU-landen als Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië er een invoeren.

Verder maakt het kabinet het voor huurders makkelijker om een woning tegen een redelijke prijs te kopen van hun corporatie. Het scheefwonen wordt aangepakt door mogelijk te maken dat verhuurders huurders met hogere inkomens in de sociale sector een extra huurverhoging van maximaal 5 procent kunnen opleggen.

De reacties van makelaars, Vereniging Eigen huis en Bouwend Nederland waren vrijdag enthousiast. Ook een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt de voorstellen.

Bron: de Telegraaf

Een greep uit ons leveranciersregister

Breijer Bouwkundige brandveiligheid
Breijer Bouwkundige Brandveiligheid voorziet jouw pand(en) van brandwerende voorzieningen ...
Drowa isolatiechips
Drowa; één van de goedkoopste, makkelijkste en meest effectieve isolatiemaatregelen ...
Techem energy Services B.V.
Techem is een wereldwijde leidende energiedienstverlener binnen de vastgoedwereld ...