Groen dak tegen natte voeten

Groen dak tegen natte voeten

Gepubliceerd op:

We kijken er bijna niet meer op: een flinke hoosbui doet onze straat voor kortere of langere tijd blank staan. De minister van Verkeer en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, heeft het laten uitrekenen: extreme neerslaggebeurtenissen komen nu al twee tot vijf keer zo vaak voor als in de jaren ’50. In de toekomst zullen ze zich nog vaker voordoen; volgens voorspellingen van het KNMI tot vijf keer zo vaak in 2050 en tot tien keer zo vaak in 2085. Aldus haar Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie.

Alhoewel het ons dan misschien niet meer direct verbaast als we door een flinke laag water naar ons auto moeten waden; de overlast en schade zijn er niet minder om.

Vooral steden hebben te lijden onder de korte maar extreme hoosbuien. Dichte bebouwing, veel verharde wegen en weinig groene tuinen maken de afvoer van water problematisch. De riolering raakt overbelast en het water staat in een mum van tijd in de straten of gebouwen. De overheid is verantwoordelijk voor waterbeheer en het nemen van preventieve maatregelen. Maar veel mensen zijn zich er niet van bewust dat zij in beginsel zelf verantwoordelijk zijn voor de afvoer van regenwater op hun eigen terrein.

Groen dak
Een effectief wapen in de strijd tegen overlast is waterberging op daken en in tuinen (volgens het Deltaplan van de minister veel effectiever dan bijvoorbeeld uitbreiding van de rioolstelsel). Dit is ook bij uitstek iets wat u zelf kunt regelen voor uw appartementencomplex, school of bedrijfspand.

Kewodak de Dakmakers heeft veel ervaring met het aanleggen van zogenaamde ‘groene daken’. Groene daken worden beplant met verschillende soorten vetplanten, mossen of grassen. Samen met verschillende onderlagen zorgen die ervoor dat regenwater langer wordt vastgehouden en gedoseerd wordt afgegeven aan de afvoer, wat zorgt voor een verminderde belasting van de riolering. Voor wie genoeg heeft van wateroverlast in zijn directe omgeving, zou een groen dak dus het overwegen waard zijn.

Meer voordelen
Minder wateroverlast is overigens niet het enige voordeel van een groen dak. Door haar natuurlijke uitstraling draagt ze bij aan een positieve leefomgeving. Daarnaast gaat een groen dak veel langer mee dan een regulier dak: een duurzame keuze is. Ook kan een groen dak zorgen voor verkoeling in warme periodes en draagt het bij aan de luchtkwaliteit. Ook insecten en vogels worden blij van een groen dak: ze weten dat daar voedsel te vinden is en brengen regelmatig een bezoekje.

Als het aan de minister ligt, krijgt de vergroening van steden de komende jaren een flinke impuls. Door een wijziging van de Waterwet hoopt ze voor elkaar te krijgen dat er vanaf volgend jaar daarvoor een beroep kan worden gedaan op de € 1 miljard die het Deltafonds rijk is. Vooruitlopend daarop heeft ze nu al € 5 miljoen extra beschikbaar te stellen voor vijf projecten waarin gemeenten aan de slag gaan met de aanpak van wateroverlast onder meer door het aanleggen van een stadspark (Dordrecht) of -beek (Enschede). Wellicht is een groen dak in de toekomst niet alleen meer de beste keuze, maar ook de goedkoopste…

Een greep uit ons leveranciersregister

IsoBouw Systems BV
IsoBouw onderzoekt continu wat echt werkt in de praktijk. Door goed naar de markt te luisteren, is IsoBouw als geen ander ...
Kiwa Expert B.V.
Kiwa Technology is een internationale dienstverlener en kennispartner in de energie- en waterketen ...
Drowa isolatiechips
Drowa; één van de goedkoopste, makkelijkste en meest effectieve isolatiemaatregelen ...