Vernieuwde NEN6095-2 – norm voor overdrukinstallaties gepubliceerd

Vernieuwde NEN6095-2 – norm voor overdrukinstallaties gepubliceerd

Gepubliceerd op:

De NEN 6095-2 norm is vernieuwd! Deze norm biedt richtlijnen en eisen voor het toepassen van overdrukinstallaties in bijvoorbeeld trappenhuizen. Deze overdrukinstallaties zorgen ervoor dat in geval van brand de aanwezigen kunnen vluchten en de hulpdiensten hun werk kunnen doen.

Wat is er veranderd aan de norm?
In de nieuwe norm zijn bestaande richtlijnen EN12.101-6 met NPR6095-2 aangevuld met de kennis, kunde en techniek van nu. Ook zijn enkele prestatie-eisen opnieuw tegen het licht gehouden zodat deze aansluiten op de Europese prestatie-eisen. In de nieuwe norm worden ook overdrukinstallaties in liftschachten en voorportalen meegenomen. Dankzij deze wijzigingen is het vluchten uit hoge gebouwen bij brand een stuk veiliger geworden.

Waarom is de NEN 6095 vernieuwd?
Omdat niet alle Europese lidstaten invulling konden of wilden geven aan EN12.101-6 is besloten de norm te deharmoniseren. Voor NPR6095-2 geldt dat deze slechts beperkte handvaten geeft voor het ontwerp van de overdrukinstallatie omdat prestatie-eisen ontoereikend vermeld staan. Ook is de publicatie “een brandveilig gebouw installeren” vervangen door de publicatie “brandbeveiligingsinstallaties”. In deze laatste publicatie ontbreken de kaders en richtlijnen. In de nieuwe norm zijn de kaders en richtlijnen duidelijk en ondersteunen in het ontwerp en de aanleg van overdrukinstallaties. 

Hoe is de norm tot stand gekomen?
De norm is opgesteld door de werkgroep NEN6095-2 van de normcommissie ‘Brandveiligheid van Bouwwerken’. Dat is een samenwerking van adviseurs, inspectie-instellingen, brandweer, rookbeheersingsbedrijven. Kingspan Light + Air heeft als lid van Federatie Veilig Nederland een significante bijdrage geleverd aan het ontstaan van deze norm.

Stan Veldpaus, een van de betrokkenen vanuit Kingspan Light & Air:

“Na een goede en fijne samenwerking met alle betrokken partijen zijn we zeer tevreden met deze (nieuwe) NEN6095-2. De norm is eenduidig, sluit aan bij de Europese prestatie-eisen en de techniek van nu. Ik durf dan ook met trots te stellen dat een overdrukinstallatie, ontworpen en aangelegd volgens NEN6095-2, uitermate doelmatig zal zijn om te zorgen voor een veilige verticale ontvluchting voor de aanwezigen in het gebouw in het geval van brand.” 

Geschiedenis van de norm
In Nederland passen wij al geruime tijd overdrukinstallaties toe. Oorspronkelijk werden deze ontworpen conform NEN6092 of de NVBR-publicatie “een brandveilig gebouw installeren”. Later werd een combinatie van de Europese norm EN12.101-6 (specificatie voor systeemsamenstelling van overdrukinstallaties) en NPR6095-2 (richtlijn voor ontwerpen en installeren van overdrukinstallaties) toegepast. 

De toepassing van de norm
Benieuwd wat de nieuwe norm betekent voor jouw situatie? Neem contact op en we kunnen helpen om huidige of nieuwe overdrukinstallaties te laten voldoen aan de geldende eisen, normen en regelgeving.

De volledige norm is in te zien via https://www.nen.nl/nen-6095-2-2024-nl-320698


Een greep uit ons leveranciersregister

Storax B.V.
STORAX B.V. is al meer dan 40 jaar de meest complete mattenindustrie met productie in Nederland ...
Strooming
Expert in legionellapreventie & geluid-, geur- en luchtonderzoek ...
Kiwa Expert B.V.
Kiwa Technology is een internationale dienstverlener en kennispartner in de energie- en waterketen ...