Bij Breman kennen we ons eigen Kenniscentrum Energietransitie. Bij uitstek hét expertisecentrum waarmee we een bijdrage willen leveren aan energiepositieve bestaande woningen. Als kenniscentrum hebben we toegang tot de allernieuwste inzichten, de slimste innovaties en nieuwste producten die belangrijk zijn in de branche. Ton Wolters, Manager Duurzame Warmteoplossingen bij het Kenniscentrum Energietransitie: “Wij zijn in staat om bijvoorbeeld QuickScans op te stellen, waardoor het inzichtelijk wordt welk verduurzamingsconcept het best aansluit bij de woning en de wensen van de klant. Het resultaat zijn maatwerkadviezen.”
Krijtland Wonen
En dat is precies de aanpak geweest bij Krijtland Wonen. De Woningcorporatie heeft Breman gevraagd een aantal van hun huurwoningen stapsgewijs te verduurzamen. In samenwerking met een aantal partijen is een flink aantal woningen aangepakt. In totaal hebben 20 woningen in Vijlen en 5 in Vaals zonnepanelen gekregen. De andere partijen hebben gezorgd voor isolatie en nieuw glas. Ron Hounjet, Hoofdopzichter Nieuwbouw bij Krijtland Wonen: “Wij hebben de uitdaging voor 2021 ons woningbestand naar een gemiddeld energielabel B te brengen. Wij hebben dat vorig jaar bereikt, maar met het oog op de energietransitie, gaan we door met verduurzamen. Sinds de laatste twee nieuwbouwprojecten (2018) bouwen we gasloos. De nieuwbouwwoningen bouwen we met hoogwaardige isolatie, met de nieuwste installaties en pv-panelen. Jaarlijks bekijken we welke woningen wij energiezuiniger kunnen maken. Dit kan middels spouwmuurisolatie, hr++ of 3dubbele beglazing, pv-panelen en installaties. Dit jaar stonden diverse complexen op de planning waaronder de twintig woningen van het complex gelegen aan de Past. Schleidenstraat te Vijlen. (gemiddeld label F). Bij dit complex is na onderzoek gebleken dat de grootste besparing wordt bereikt door het aanbrengen van spouwmuurisolatie, hr++ beglazing en 6 pv-panelen. Na schriftelijke informatie incl. deelname formulier aan de huurders hadden we 100% deelname. Na realisatie gemiddeld E-label C. De aanbesteding die wij voor de projecten uitschrijven werd dit jaar wederom door Breman gewonnen. Tevens hadden wij reeds ervaring met Breman.”
En die ervaring heeft er mede voor gezorgd dat de werkzaamheden vloeiend werden uitgevoerd. “Vorig jaar hebben wij in samenwerking met Breman Woningbeheer Zuid veel daken voorzien van pv-panelen. 87 woningen/appartementen en 4 flatgebouwen werden voorzien van pv-panelen (totaal meer dan 800 pv-panelen). Werkzaamheden worden volgens planning uitgevoerd. Er wordt meegedacht aan een goede oplossing bij problemen en bewoners zijn tevreden over de uitvoering. Dit jaar net als vorige jaar geen klachten of vreemde opmerkingen van bewoners mogen ontvangen”, aldus Ron Hounjet. “Per 1 januari 2021 zal Krijtland Wonen fuseren met Woningstichting Simpelveld. Wij zijn van plan om ook na het fuseren met WS Simpelveld de contacten met Breman in ere te houden.”
Van begin tot eind betrokken
Maar hoe is dit project dan uitgevoerd? We hebben een aantal betrokkenen gevraagd naar hun ervaringen. Ronald Snackers bijvoorbeeld is werkvoorbereider zonnepanelen bij Breman Woningbeheer en hij heeft het project voor Krijtland Wonen volledig aangestuurd. “Mijn rol was het aansturen van het hele project: materiaal klaarzetten, spullen bestellen, monteurs aanwijzingen geven, controleren of alles veilig was voor de monteurs en uiteindelijk zorgen voor een nette oplevering. Verder heb ik ook veel contact gehad met Krijtland Wonen. Vooraf een planning gemaakt en ze van A tot Z meegenomen in het project, zodat alles helemaal duidelijk was. Met twee dakdekkers en twee elektriciens hebben we drie woningen per dag voorzien van zonnepanelen.”
Tevreden bewoners
Ronald: “Voor de start van het project zijn we bij de bewoners zelf langsgegaan. We hebben laten zien wat het oplevert om zonnepanelen te plaatsen. We hebben ook aangegeven wat ze konden verwachten aan werkzaamheden. Binnen een dag waren we klaar in een woning. Van meerdere bewoners hebben we gehoor dat ze tevreden waren en weinig overlast hebben ervaren.” Dat geldt zeker voor de heer Gulpen. Op zijn huurwoning zijn in totaal zes zonnepanelen geplaatst. “Ook de spouwmuren zijn geïsoleerd. We zijn blij met deze stappen. We zouden ook gek zijn als we hier niet in mee waren gegaan. De woningcorporatie heeft ons keurig ingelicht en we mochten zelf beslissen wat we wilden. Alle partijen hebben heel proper gewerkt. Vanaf volgend jaar krijgen we ook nog HR++ glas.”
Bewoners profiteren sowieso
Barry Krewinkel heeft ook zijn steentje bijgedragen aan het project voor Krijtland Wonen. Barry is dakdekker en monteur zonnepanelen. “Mijn taak bestond uit het plaatsen van de zonnepanelen en alles in goede banen leiden. We waren dagelijks met vier man: twee dakdekkers en twee elektriciens. Per dag hebben we drie woningen voorzien van ieder zes zonnepanelen. Ook hebben we de meterkasten aangepast. Bewoners konden van te voren aangeven of ze mee wilden doen met deze verduurzaming. De zonnepanelen waren niet verplicht. Maar we hebben laten zien dat voor 7 euro huurverhoging, ze 20 tot 30 euro op energie zouden gaan besparen. Dus het loont sowieso voor de bewoners.” Barry is al heel wat jaar dakdekker. Maar hij vindt de zonnepanelen tot nu toe het leukst. ‘Hiermee heb ik ook het idee dat ik bijdraag aan verduurzaming. We zien de vraag naar zonnepanelen steeds meer toenemen. Vanuit particulieren, maar ook vanuit woningcorporaties. Voor Krijtland Wonen hebben we bijvoorbeeld ook andere flats voorzien van zonnepanelen. Op dit moment zijn wij de enige partij die Solarwatt zonnepanelen leveren en plaatsen.”
Adviesrol
Barry vertelt verder dat hij elke dag wel contact heeft gehad met de bewoners. Even kort kennismaken en een kop koffie drinken. Toch even laten zien wie je bent en dat je zorgt voor een fatsoenlijke oplevering. “Ik kreeg wel het idee dat ze tevreden waren. We hebben de bewoners van Krijtland Wonen ook advies gegeven over het gebruik van de zonnepanelen. Bijvoorbeeld door aan te geven dat ze er zelf voor kunnen zorgen dat het piekvermogen overdag ligt, zodat ze de opgewekte stroom ook meteen weer verbruiken.”
Meer weten?
Wilt u meer weten over de mogelijkheden in stapsgewijs verduurzamen? Neem dan contact op met onze adviseurs via kenniscentrum@breman.nl
KrijtlandWonen verduurzaamt stapsgewijs: Breman Woningbeheer Zuid ontzorgt met zonne-energie
Gepubliceerd op:
23 November 2020
Woningcorporaties hebben de uitdaging het woningbezit te verduurzamen. Wij geloven dat dit stapsgewijs kan. Het resultaat is een duurzame woning, een tevreden woningcorporatie en bovendien een blije bewoner. Waarom? De energierekening gaat omlaag!
Meer nieuws
Het laatste nieuws op gebied van woningcorporaties: