Vestia mag dan voluit in het nieuws zijn, ook andere woningcorporaties hebben financiële problemen opgelopen door het speculeren met derivaten. Onderzoek van de NOS toont aan dat nog eens 14 corporaties hebben erkend dat ze door banken tot extra onderpand zijn gedwongen toen de rente te ver daalde. In totaal gaat het om 300 miljoen euro.
Van de 389 corporaties, deden er 300 mee aan het onderzoek, waaronder de 200 grootste. Daarvan geven er 14 aan dat ook zij in de problemen zijn gekomen door zich in te dekken tegen rentedalingen met speciale verzekeringen. In plaats van te stijgen, daalde de rente tot ongekende dieptes waardoor banken de corporaties om extra onderpand moesten vragen. De 14 corporaties liepen daardoor een gezamenlijke schade op van 300 miljoen euro, terwijl alleen Vestia al voor 1,5 miljard het schip in ging. Van de 14 corporaties heeft Portaal het grootste bedrag moeten bijleggen. Alle woningcorporaties zeggen dat ze op dit moment in staat zijn om de extra lasten op te vangen. De woningcorporaties kunnen het bij de bank geparkeerde geld weer terug krijgen als de rente weer oploopt.
Sommige corporaties, zoals Vivare in Arnhem, hebben een limiet afgesproken met de bank, waardoor het vereiste onderpand nooit boven het afgesproken bedrag kan uitkomen. In twee gevallen heeft de bank afgezien van een extra borgstelling. In het geval van de Brabantse corporatie Zayaz had de bank een extra onderpand van vijf miljoen kunnen eisen, maar is dat niet gebeurd. Mocht dat alsnog gebeuren dan heeft de corporatie het geld om daaraan te voldoen.