Het kantoor voor 50 medewerkers wekt op jaarbasis ruim 50% meer zonne-energie op dan het verbruikt voor verwarming, koeling, ventilatie, verlichting en computers. Het overschot aan energie wordt in de naastgelegen fabriek gebruikt voor het snijden van RVS en het opladen van heftrucks.
De bouwmaterialen zijn waar mogelijk ‘Cradle-to-Cradle’ gecertificeerd. Dat wil zeggen dat ze bestaan uit grondstoffen die het milieu geen schade toebrengen en die aan het einde van hun levensduur herbruikbaar zijn. Zo bestaat de hoofddraagconstructie van kantoor uit lijmvrij massiefhout, wat van alle mogelijke bouwmaterialen de laagst mogelijke CO2-voetafdruk heeft. De keuze voor dit houten casco is doorslaggevend geweest voor de hoogste BREEAM-score die wereldwijd ooit is behaald.
Derbipure als plantaardige dakbedekking
Voor de dakbedekking is Derbipure van Derbigum geplaatst, een plantaardige, ecologische dakbedekking.
Derbipure is een dakbedekking op basis van natuurlijke grondstoffen. Ze bevat dus geen bitumen of andere aardolieproducten. Uniek, zo oordeelde ook het internationaal wetenschappelijk onderzoeksinstituut EPEA, dat Derbipure Cradle-to-Cradle certificeerde, alsook het NIBE dat het Dubokeur-certificaat uitreikte.
Het kan verwerkt worden zoals andere dakbanen van Derbigum. De witte acryl coating reflecteert het zonlicht en vermindert de opwarming van het dak op zonnige dagen. Deze dakbedekking is pH-neutraal, en dus uiterst geschikt voor het hergebruik van regenwater.
Het ontwerp is tot stand gekomen door samenwerking in een hecht ontwerpteam onder leiding van directeur Sander Geelen. Het kantoorontwerp is van Architecten en Bouwmeesters uit Herten, dat samen met Wagemans Bouwadvies de rol van BREEAM-NL expert vervulde. Wagemans Bouwadvies uit Sittard zorgde voor het bouwmanagement, financieel management en coördineerde daarnaast het uitvoeringsproces van het kantoor, dat door Geelen Counterflow in eigen beheer werd gebouwd.
Dubourgraaf uit Goes ontwierp de duurzame klimaatinstallaties en adviseerde op het gebied van passiefbouw. Ad van de Ven uit Eersel ondersteunde bij diverse BREEAM-installatie aspecten.
BREEAM is een internationaal certificeringssysteem voor de bouw, waarmee reeds 540.700 gebouwen in 77 landen zijn gecertificeerd op onderwerpen als energiebalans en materiaalgebruik, maar ook gezondheid, vervuiling en landgebruik. Het systeem wordt in Nederland beheerd door de Dutch Green Building Council (DGBC). De BREEAM systematiek zorgt ervoor dat alle gezondheids- en milieudoelstellingen expliciet en meetbaar zijn, waarmee de duurzaamheidsprestatie objectief kan worden bepaald.
Over DERBIGUM
De Belgische onderneming Derbigum is gespecialiseerd in energiebesparende en duurzame dakbanen. De onderneming, gestart in 1932 als familiale kmo in de waterdichting van daken en platte oppervlakken, is dankzij continue investeringen en een onnavolgbare service uitgegroeid tot een wereldspeler. De groep telt drie productie-eenheden – twee in België (Lot & Perwez) en één in de Verenigde Staten (Kansas City) – en stelt wereldwijd 420 medewerkers tewerk. Meer dan twee derde van de productie is bestemd voor export. De geconsolideerde groepsomzet van Derbigum bedraagt 111,2 miljoen euro. Het logo en de baseline ‘Making Buildings Smart’ geven de missie van Derbigum duidelijk weer: innovatieve en duurzame oplossingen op maat ontwikkelen met als doel de uitgelezen leverancier te zijn van duurzame oplossingen om gebouwen te beschermen tegen de natuurelementen.
Contactgegevens Derbigum Nederland
John Poppelaars
Directeur Derbigum Nederland
Tel. + 31 15 215 40 00
Sylvie Stokkermans
Marketing
Tel. + 31 15 215 40 00 Tel. + 31 15 215 40 00
sylvie.stokkermans@derbigum.com
www.derbigum.nl
Meest duurzame kantoor ter wereld staat in Nederland | Derbipure dakbedekking van Derbigum gebruikt
Gepubliceerd op:
11 Juli 2016
Het nieuwe hoofdkantoor van droger- en koelerfabrikant Geelen Counterflow in Haelen (Limburg) is het meest duurzame kantoor ter wereld, met een score van 99,94% volgens het internationale BREEAM-certificeringssysteem.
Meer nieuws
Het laatste nieuws op gebied van woningcorporaties: