Nederlandse woningen leveren steeds betere energieprestaties

Nederlandse woningen leveren steeds betere energieprestaties

Gepubliceerd op:

De Nederlandse woningvoorraad is in de afgelopen zes jaar in belangrijke mate energiezuiniger geworden. Het aantal woningen met een energielabel A, B of C nam in die periode toe met bijna 25% naar 3,1 miljoen. Het aantal woningen met slechte energieprestaties nam met ruim 20% af.

Dat blijkt uit analyses die Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en onderzoeksbureau RIFO uitvoerden in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken in het kader van het Woon Onderzoek Nederland. Voor het onderzoek is het energiegebruik van 4800 woningen in kaart gebracht. Het onderzoek toont aan dat de Nederlandse woningvoorraad behoorlijk energiezuiniger is geworden de afgelopen zes jaar. Er waren in 2012 600.000 meer ‘groene’ woningen, met een energielabel A, B of C. Het aantal woningen met een label E, F of G nam met 700.000 stuks af naar een totaal van 2,5 miljoen. In twee op de drie huizen staat inmiddels een zuinige HR-ketel en het gebruik van warmtepompen is sinds 2006 verdrievoudigd. Het gemiddelde gasverbruik van huishoudens krimpt gestaag en het elektriciteitsverbruik is gestabiliseerd. In Nederland worden nog maar 200.000 woningen verwarmd met gas- of oliekachels, dit zijn met name particuliere huurwoningen. Ook zijn boilers en geisers langzaam aan het verdwijnen. Ze maken plaats voor duurzame combiketels en warmtepompboilers. Het overgrote deel van de Nederlandse woningen beschikt inmiddels over dubbelglas en dakisolatie en meer dan de helft heeft gevel- en vloerisolatie.

Met name woningcorporaties hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan deze verbeteringsslag. Ze lieten oude woningen met een hoog energieverbruik slopen en zetten daarvoor in de plaats woningen neer die werden uitgevoerd met energiebesparende maatregelen. Ook de bestaande woningvoorraad maakten ze voor een groot deel energiezuiniger. In de particuliere huursector valt nog wel winst te behalen met energiebesparende maatregelen. De onderzoekers geven aan dat er nog heel wat zonneboilers, zonnepanelen en warmtepompen nodig zijn om het streven van een klimaatneutrale gebouwde omgeving in 2050 te halen.

Een greep uit ons leveranciersregister

Atlantic
Voor het nieuwe verwarmen op een duurzame manier ...
Sika Nederland BV
Sika oplossingen voor een veilige, gezonde leefomgeving ...
Intratone
Een systeem dat staat voor veiligheid, gemak en comfort in één...