Deze stoffen worden veelvoudig in brandveiligheidsvoorzieningen gebruikt en de nieuwe wet- en regelgeving betreffende deze stoffen heeft daarom gevolgen voor uw organisatie en de manier waarop u de brandveiligheid waarborgt in uw pand(en).
PFAS
PFAS is een afkorting die staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Dit zijn chemische verbindingen die door hun specifieke eigenschappen veelvuldig worden gebruik in diverse producten, waaronder blusschuim. Een zeer geringe hoeveelheid PFAS in blusschuim zorgt namelijk voor een aanzienlijke verbetering van het blussend vermogen.
“Een mooie toevoeging dus, die er mede voor gezorgd heeft dat onze blussers altijd zo’n hoog blusvermogen konden hebben”, aldus John Bouwman, manager Marketing & Communicatie bij Nu-Swift Brandbeveiliging te Arnhem. “Het grote nadeel van deze stoffen is alleen dat deze heel slecht door de natuur kunnen worden afgebroken en schadelijk zijn voor mens en milieu.”
Om die reden zal er naar verachting medio 2025 op Europees niveau een gefaseerd verbod komen op de productie, de verkoop en het gebruik van PFAS. Eerst zal de productie en verkoop worden gestaakt en na een overgangsperiode van vijf jaar zal ook het gebruik ervan verboden worden. Desondanks stoppen fabrikanten nu al met de productie van PFAS-houdend blusschuim en zijn zij volop bezig met de ontwikkeling van goede PFAS-vrije alternatieven.
“Het proces om PFAS-vrij blusschuim te ontwikkelen met een hoog blusvermogen is complex, maar absoluut noodzakelijk”, legt John Bouwman uit. “Samen moeten wij ervoor zorgen dat er zo min mogelijk nieuwe PFAS-houdende producten in omloop komen. Daarom bieden wij bij Nu-Swift onze klanten een uitstekend PFAS-vrij alternatief aan wanneer een blusser hervuld of gereviseerd moet worden. Hiermee bevorderen wij de transitie naar een milieuvriendelijke brandveiligheid.”
Kwik (TL- en PL- lampen)
Ook is er sinds augustus 2023 een verbod op de productie en verkoop van producten die kwik bevatten, waaronder TL- en PL-lampen. Deze lampen werden veel gebruikt in noodverlichting, maar vanwege de schadelijke effecten van kwik gaan dit soort TL-armaturen nu van de markt verdwijnen. Hoewel er een uitzondering geldt voor 6 en 8 watt TL-buizen voor gebruik in noodverlichting, stoppen veel fabrikanten toch met de productie van deze kleine TL-buizen. Het is gewoonweg niet meer rendabel om deze TL-lampen in kleine volumes te produceren.
“Als bij het jaarlijks onderhoud wordt geconstateerd dat een TL- of PL-lamp aan vervanging toe is, moet het armatuur dus waarschijnlijk worden vervangen door een LED-armatuur”, zegt Bouwman. Indien de juiste lichtbron nog beschikbaar is in TL- of PL-uitvoering zou het armatuur nog behouden kunnen worden. “Nu-Swift raadt daarentegen aan om proactief over te stappen naar LED-noodverlichting. LED-armaturen hebben namelijk een laag energieverbruik, een lange levensduur en lagere onderhoudskosten.”
Nu-Swift Brandbeveiliging ondersteunt organisaties bij de transitie naar duurzame en milieuvriendelijke brandveiligheid. Met een breed scala aan diensten en producten zorgen wij dat uw brandveiligheidsoplossingen altijd voldoen aan de nieuwste wet- en regelgeving.
Nu-Swift Brandbeveiliging | www.nu-swift.nl | info@nu-swift.nl | 026 - 3630330
Effecten van het uitfaseren van schadelijke stoffen op brandveiligheidsvoorzieningen
Gepubliceerd op:
13 September 2024
Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat stoffen die wij al lange tijd gebruiken in de maatschappij schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Nieuwe wet- en regelgeving verbiedt daarom nu ook stoffen zoals PFAS en kwik.
Meer nieuws
Het laatste nieuws op gebied van woningcorporaties: