De woningen van Portaal Nijmegen die aangepast dienden te worden zijn begin jaren zeventig gebouwd. De projectleider planmatig onderhoud bij Portaal, Remco Roozenboom, legt uit hoe vastgesteld wordt welke woningen aangepakt worden: “De gemeente Nijmegen stelt vast dat er een bepaald percentage woningen een 55+ label moet hebben. Om te voldoen aan dat label zijn er een aantal richtlijnen, zoals een minimale oppervlakte van de badkamer, een deuropening die een minimale breedte moet hebben en een hoogteverschil bij toegang tot de woning dat niet meer mag zijn dan 18 mm. Zelf werken wij met een sterrenmeetlat. Het aantal sterren geeft daarbij aan of een woning wel of niet geschikt is voor mensen met een rollator en/of rolstoel. We vergelijken onze sterrenmeetlat met de eisen vanuit de gemeente en daaruit rollen een aantal woningen die geselecteerd worden om aan te pakken. Aangezien één van de eisen is dat het hoogteverschil tussen de galerij en de drempel niet meer dan 18 mm mag zijn, is ophogen van de galerij dé oplossing om de woningen meer toekomstbestendig te maken.”
Ophoging van galerijen is voor Portaal nu gesneden koek. In 2005 waren zij echter nog onbekend met systemen hiervoor. “Toen de opgave kwam om woningen aan te pakken, hebben we een jaar lang marktonderzoek gedaan. We hebben toen drie verschillende systemen laten aanbrengen op verschillende complexen. Hierbij hebben we gekeken naar financiële haalbaarheid en welk systeem voor ons het meest handig was. Het systeem van Zoontjens was één van deze drie. Uiteindelijk hebben we voor dit systeem gekozen en werken we er nu nog mee.”
“De redenen hiervoor liggen zowel op financieel als technisch gebied. Het systeem van Zoontjens is per vierkante meter voordeliger. Bij grote oppervlaktes, zoals bij ons, telt dat verschil snel door. Technisch gezien is met name het gewicht van het product doorslaggevend geweest. Als je galerijen ophoogt, voeg je gewicht aan een bestaande constructie toe, dat moet wel kunnen. Omdat het product van Zoontjens lichtgewicht is, is het overal toepasbaar. Ook voor onderhoud is dat een voordeel; mocht er een tegel stuk zijn, dan kan ik even iemand sturen die de tegel vervangt. Er hoeft niet een heel team naar toe, dat scheelt weer in onderhoudskosten. Ook de doorlooptijd van de werkzaamheden zijn voor ons echt een voordeel. We willen de huurders, die vaak slecht ter been zijn, zo min mogelijk tot last zijn. De werkzaamheden moeten snel en efficiënt uitgevoerd worden. Dat kan met het systeem van Zoontjens. Zo waren bijvoorbeeld in het Zwanenveld twee complexen met 110 woningen in iets meer dan één week klaar!”
Portaal Nijmegen kiest voor galerijophoogsysteem van Zoontjens
Gepubliceerd op:
4 Januari 2016
Woningcorporatie Portaal zorgt voor de huisvesting van ruim 56.000 huishoudens in Arnhem, Eemland, Leiden, Utrecht en Nijmegen. Wettelijke eisen vanuit de gemeente Nijmegen zorgden ervoor dat Portaal Nijmegen verplicht was om woningen aan te passen, om te voldoen aan de voorwaarden van woningen met een 55+ label. Een onderdeel van die aanpassing was het ophogen van de galerijen. Portaal Nijmegen vond in Zoontjens een partner om deze aanpassingen snel en efficiënt door te voeren.
Meer nieuws
Het laatste nieuws op gebied van woningcorporaties: