Bemiddelaars van huurwoningen moeten potentiële huurders veel strenger controleren. Die controles zouden zelfs wettelijk moeten worden verankerd. Dit is nodig om incidenten met bijvoorbeeld illegale wietplantages te voorkomen. Dat zei Rob Jozee van Bureau Vastgoed Onderzoek deze week tegen de NOS.
Jaarlijks worden tientallen huurwoningen door de politie ontmanteld als wietplantages of als onderkomen van andere illegale activiteiten. Het kost woningcorporaties vaak 20.000 euro om de opgelopen schade aan zo’n pand te verhelpen en de leegstand te overbruggen tijdens de schoonmaakactie. Die schade is doorgaans niet te verhalen op de huurders omdat deze vaak met de noorderzon verdwenen zijn of het bedrag niet op kunnen hoesten. Rob Jozee van Bureau Vastgoed vindt dat de gegevens en de achtergronden van potentiële huurders veel beter gecontroleerd moeten worden om dergelijke incidenten te voorkomen. Daartoe is educatie van makelaars en woningbouwcorporaties nodig, maar ook moet het toezicht op de verhuurbemiddelingsmarkt beter, geeft Jozee aan. Daarnaast zou de wet controles moeten voorschrijven en huurmisbruik strenger moeten straffen. Volgens Jozee is het aantal buitenlanders dat vanwege de lage strafkans in Nederland, hier een pand huurt voor illegaal gebruik, groeiend.
Jozee sluit niet uit dat er zwart geld omgaat in dit illustere verhuurcircuit. Verhuurbemiddelaars kunnen – ingegeven door de lastige woningmarkt – misschien makkelijker in zee gaan met twijfelachtige gevallen als er een contante courtage tegenover staat, zo zei hij tegen de NOS.
Bron: nos.nl