Het Bouwbesluit bevat minimumeisen, maar het staat de eigenaar/beheerder vrij om een hoger kwaliteitsniveau aan te brengen. In deze regel schuilt het gevaar dat na een brandcalamiteit de eigenaar de vraag gesteld kan krijgen of hij zich voldoende bewust was van zijn zorgplicht.
De zorgplicht betekent voor de eigenaar/gebruiker van een complex dat hij de verantwoordelijkheid heeft er voor te zorgen dat er geen gevaar kan ontstaan voor de gezondheid of veiligheid. Het beperken van het brandrisico en de mogelijke gevolgen daarvan, is de belangrijkste boodschap die met de introductie van het nieuwe Bouwbesluit wordt uitgedragen. Het uitsluitend voldoen aan de minimale regels betekent niet automatisch dat daarmee een gebouw daadwerkelijk brandveilig is.
Andersom kan het zijn dat deeloplossingen mogelijk zijn om in te zetten zonder dat strikt aan de eisen voor die deeloplossing voldaan wordt.
Dit vraagt een nadere verklaring.
Indien bij nieuwbouw of verbouw het bouwbesluit van toepassing is en daarmee rookmelders conform NEN 2555 geplaats moeten worden dan vraagt dit zeker bij renovatie een aanzienlijke investering. Er zijn inmiddels cases bekend waar bewust is afgeweken van deze eis en er gekeken is naar de gewenste functionaliteit van de rookmelders.
Zo kunnen met substantieel lager kosten batterij gevoede rookmelders geplaatst worden in plaats van de duurdere 230V rookmelders die ook nog aanzienlijke montagekosten vragen. De functionaliteit is in dit geval leidend, de melders zijn gekoppeld en het geluidsniveau wordt gehaald.
Als dan wel of ook nog gekeken worden naar vluchtvoorzieningen kan aan de zorgplicht voldaan worden terwijl niet alle eisen strikt worden gevolgd.
Nieuwsgierig naar voorbeelden en mogelijkheden waarop u kunt besparen met de uitgaven aan rookmelders? Neem contact op met Quality Creations, distributeur van Fire Angel rookmelders om vrijblijvend te kijken naar uw cases. Mail naar info@qualitycreations.nl of bel met John van Adrichem op 015 369 3965.
Kent u uw zorgplicht brandveiligheid?
Gepubliceerd op:
18 Juli 2016
De overheid legt met het van kracht worden van het Bouwbesluit 2012 de verantwoordelijkheid voor brandveiligheid veel meer neer bij de eigenaar en gebruiker van een gebouw dan voorheen. Daarmee wordt zowel eigenaar als huurder in een rol gedrukt die onbekend is. Hoe is de veiligheid van een complex gewaarborgd? Wat mag verwacht worden van uw zorgplicht? Hoe verhoud zich dit tot de eisen rond het plaatsen van rookmelders?
Meer nieuws
Het laatste nieuws op gebied van woningcorporaties: