Gerenoveerde dijkwoning vroeg om specifieke ventilatie-oplossing

Gerenoveerde dijkwoning vroeg om specifieke ventilatie-oplossing

Gepubliceerd op:

Een dijkwoning uit 1908 in Zuidland (NL) werd 15 jaar geleden door de vorige bewoner al eens verbouwd, maar bij ventilatie stond die toen helaas amper stil. Nieuwe eigenaars Fabio en Delore trokken wél resoluut de kaart van een gezond en comfortabel binnenklimaat en kwamen daarvoor bij Renson terecht.

Geen alledaagse ventilatie-oplossing
“Voor deze verbouwing viel de keuze op een vraaggestuurd C+-ventilatiesysteem,” licht Nick Vermaas toe (Van Rennes Elektro- & Installatietechniek). “In plaats van 1 centrale ventilatie-unit op zolder, moesten we hier wel 2 units combineren omdat we vanaf die zolder onmogelijk alle afvoerkanalen konden wegwerken tot in het ‘ondergrondse’ gedeelte van de dijkwoning.” Aangezien vochtsturing volstond op de bovenverdieping, regelt een Oxygreen Light daar de afvoer van te vochtige binnenlucht. Het ‘onderhuis’ en de gelijkvloerse verdieping kregen dan weer een Healthbox 3.0 aangemeten.

“De compacte Oxygreen Light is inderdaad het ideale toestel voor wie amper plaats heeft voor een ventilatie-unit of afvoerkanalen,” verduidelijkt Renson conceptadviseur Marc van den Elzen. “Die gaat automatisch meer ventileren daar waar en wanneer de vochtigheidsgraad in de binnenlucht te hoog oploopt. Wie nog een stap verder wil gaan, kiest voor een Healthbox 3.0 omdat je een woning daarmee kan opdelen in meerdere zones waarvoor de ventilatie-unit afzonderlijk reageert op CO2, vocht en/of geurtjes.”

Trainingsruimte, bijkeuken, toilet, bad- én slaapkamer perfect gecovered
Zo bleek die Healthbox 3.0 de ideale oplossing voor alle ruimtes ‘onder de dijk’, hoe verschillend hun bestemming ook: van trainingsruimte en bijkeuken over toilet, bad- en slaapkamer.

“Zeker in de trainingsruimte is het als topsporter geen overbodige luxe om het teveel aan CO2 en vocht tijdig vervangen te zien door verse, zuurstofrijke lucht,” ervoer Fabio intussen zelf. “Maar ook in de slaapkamer is het verschil immens als de CO2 uit de uitgeademde lucht na een hele nacht niet blijft hangen. In het toilet en de badkamer zijn dan weer respectievelijk geurtjes en vocht de belangrijkste parameters voor het juiste ventilatieniveau.”

“Het mooie aan de Healthbox 3.0 is inderdaad dat je per ruimte de juiste sensoren kan aansluiten om de ventilatie per kamer op maat te regelen,” vult Nick Vermaas aan. “ Dat bespaart je flink wat energie omdat het ventilatieniveau enkel optoert waar en wanneer dat nodig is. Ook handig: alles verloopt volautomatisch en dus heb je als bewoner geen omkijken naar ‘gezonde binnenlucht’. Via een app krijg je wel te zien hoe het ventilatiesysteem z’n werk doet en altijd en overal voor de best mogelijke binnenluchtkwaliteit zorgt.

Toevoer via raamventilatieroosters
Helemaal interessant wordt zo’n C+ ventilatiesysteem als in een verbouwing sowieso ook kozijnen of het glas van de ramen vervangen wordt. Kelvin van den Dool: “Hier zijn een aantal nieuwe kozijnen geplaatst en werd van andere exemplaren het oude raam vervangen door driedubbel hoogrendementsglas. Als toevoerrooster voor verse buitenlucht is het MultiAir ventilatierooster van Renson voor beide toepasbaar.”

Bekijk de videotestimonial hier: https://youtu.be/0uzQl3ZUzSM



www.renson.net

Een greep uit ons leveranciersregister

Daikin Nederland
Daikin is wereldwijd toonaangevend in de markt voor klimaatsystemen en zet zich als bevlogen marktleider in ...
C3 Living
Een (t)huis voor iedereen...
GND Garantiedeuren
GND Garantiedeuren biedt opdrachtgevers en afnemers al meer dan 35 jaar zekerheid ...