Momenteel is het in een aantal regio’s voor mensen met een middeninkomen vrijwel onmogelijk om een geschikte huurwoning te vinden. Zij komen niet aanmerking voor een sociale huurwoning omdat ze daarvoor te veel verdienen, terwijl de huren in de vrije sector zodanig hoog zijn dat ze zich zo’n woning vaak niet kunnen veroorloven. De gebruikelijke voorstellen om dit op te lossen zoals meer nieuwbouw of overdracht van sociale huurwoningen aan beleggers zijn volgens het Planbureau onvoldoende.
Beslissingen gemeenten
Het huidige kabinet heeft met de hervorming van de woningmarkt een begin gemaakt voor een groter middensegment op de huurmarkt. Volgens het PBL is hiermee een eerste stap gezet in de richting van een beter functionerende woningmarkt. Of dat middensegment ook echt van de grond gaat komen, is met name afhankelijk van de beslissingen van gemeenten, (potentiële) investeerders in woningen zoals woningcorporaties en (vastgoed)beleggers én die van woonconsumenten.
Afweging
Wettelijk gezien is het ‘vrij verhuren’ van sociale huurwoningen mogelijk, maar hier zitten wel wat haken en ogen aan. Zo neemt de beschikbaarheid van sociale huurwoningen hierdoor juist af. “Het is een afweging die gemeenten afzonderlijk zullen moeten maken”, verklaart PBL-onderzoeker Martijn Eskinasi. “Kiezen ze ervoor om te focussen op het terugbrengen van de wachtlijsten in de sociale huur, of willen ze hun stad toegankelijk houden voor de middeninkomens.”
Bron: ANP/PBL
‘Sociale huurwoningen vrij verhuren voor groter middensegment’
Gepubliceerd op:
23 Januari 2017
Het nijpende tekort aan huurwoningen in de vrije sector kan niet met alleen nieuwbouw worden opgelost. Woningcorporaties zouden hun sociale huurwoningen bijvoorbeeld ook tijdelijk zonder inkomensgrens kunnen verhuren aan woningzoekenden met een hoger inkomen, zo oppert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Meer nieuws
Het laatste nieuws op gebied van woningcorporaties: