Tekort aan huurwoningen in de vrije sector

Tekort aan huurwoningen in de vrije sector

Gepubliceerd op:

De gemiddelde huurprijs van een woning in de vrije sector in Nederland is in het tweede kwartaal van 2016 met 6,2% gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal het jaar daarvoor. De huurprijzen stijgen hoofdzakelijk in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Dat blijkt uit de Huurmonitor van Pararius Huurwoningen, een online platform voor huuraanbod in Nederland.

Buiten de Randstad ontwikkelen de huurprijzen zich veel gematigder, op enkele steden na. De gemiddelde huurprijs van alle gestoffeerde, gemeubileerde en kaal aangeboden huurwoningen in de vrije sector in Nederland steeg met 6,2% naar 13,50 euro per vierkante meter per maand.

“De laatste twee jaren gaat de huurprijs in de Randstad veel harder omhoog dan in de rest van Nederland”, vertelt Jasper de Groot, algemeen directeur van Pararius. “In het bijzonder Noord-Holland maakte onder aanvoering van Amsterdam en omgeving, een enorme spurt. In deze regio is er voor de middeninkomens een groot direct tekort aan huurwoningen in de vrije sector. Dit zorgt voor een sterke toename van de huurprijs.”

De Groot: “Het aantal vaste contracten op de arbeidsmarkt neemt af, de mobiliteit in werk en relaties neemt toe en er is een minder duidelijke scheiding tussen woon- en werklocatie. Steeds meer mensen willen in de stad wonen. Dit zorgt voor een groeiende vraag naar tijdelijke en snel toegankelijke, luxe woonruimte. Deze mensen komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning, waar men sowieso lange wachtlijsten kent, en zij zijn niet in de positie om te kopen. Een groter middelduur segment met huurprijzen tussen de 700 euro en 1.000 euro per maand zou uitkomst bieden.”

Zonder uitzondering stegen in de zes grootste steden van Nederland de huurprijzen in het tweede kwartaal van 2016 ten opzichte van het hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Koploper Rotterdam (+6,9%) wordt gevolgd door Amsterdam (+6,3%) en Den Haag met (5,4%). In Rotterdam steeg de gemiddelde huurprijs harder dan het landelijk gemiddelde (6,2%). Er lijkt voor het eerst een einde te komen aan de exponentiele stijging van de huurprijs in Amsterdam maar deze steeg nog steeds met 6,3% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De huurprijzen in de andere steden ontwikkelden zich minder hard. In Utrecht steeg de huurprijs met +1,9%, in Eindhoven met +1,2% en in Tilburg met +1%.

Vanaf het eerste kwartaal van 2010 tot en met het tweede kwartaal van 2016 is de huurprijs van vrije sector woningen toegenomen met 9,8%. Dit komt neer op een stijging van gemiddeld 1,8% per jaar. De laatste twee jaren nemen echter het grootste gedeelte van deze toename voor hun rekening. Van het tweede kwartaal van 2014 tot en met het tweede kwartaal van 2016 steeg de huurprijs met gemiddeld 4,3% per jaar.

Nederland kent een groot tekort aan huurwoningen in het luxere vrije sector segment zonder wachtlijsten. Een meer evenwichtige verdeling tussen het aandeel sociale huurwoningen en het aandeel vrije sector woningen is cruciaal voor een goed doorstromende woningmarkt. Momenteel is slechts een op de twintig woningen in Nederland een huurwoning in de vrije sector. Acht van deze twintig woningen zijn sociale huurwoningen, de overige elf zijn koopwoningen. Internationaal gezien is het aandeel sociale huurwoningen van de woningvoorraad nergens zo groot als in Nederland.

Een greep uit ons leveranciersregister

Inspectus
Specialist in asbest, houtaantasters en kruipruimtes ...
Nufris
Experts in uitzonderlijke schoonmaak ...
Renson
Gezond en comfortabel binnenklimaat? Onze missie!