56 Procent van de gemeenten heeft nog altijd een tekort aan woningen voor senioren. Dit belet de doorstroming op de woningmarkt. Dat blijkt uit recent onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Ouderenbond ANBO.
Het tekort aan seniorenwoningen mag dan in tien jaar tijd met de helft zijn afgenomen, het huidige tekort is nog altijd onrustbarend, zo geeft de ANBO aan. De laatste meting dateert uit 2009. Toen waren er 85.000 seniorenwoningen te weinig. In 1998 was dat nog 170.000. Het aantal ouderen groeit verhoudingsgewijs snel. Het aanbod in geschikte woningen voor deze doelgroep neemt niet navenant toe. Dat heeft tot gevolg dat ouderen langer blijven wonen in eengezinswoningen, terwijl die bij een natuurlijk verloop in een gezonde markt eigenlijk ter beschikking zouden moeten komen van starters en gezinnen.
Door de vergrijzing zouden er jaarlijks zo'n 40.000 huizen moeten bijkomen om aan de vraag te voldoen. Volgens het onderzoek lukt het meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten niet om dat ritme bij te benen. De ANBO vraagt dan ook extra aandacht van gemeenten om dit probleem te lijf te gaan.
Bron: nos.nl