Het appartementencomplex wordt een landelijk voorbeeld voor circulair bouwen. Doel van de bouw is om preventie van onnodige grondstofwinning zichtbaar te maken. De Twentse bouwwereld haakt daarmee in op het begin dit jaar gesloten Grondstoffenakkoord, waarmee Nederland definitief wil afrekenen met de wegwerpmentaliteit.
Vooraanstaande rol
“Ook op het gebied van circulair bouwen willen we een vooraanstaande rol spelen”, aldus Joke Bults van Stichting Pioneering. Binnen de stichting werken bouwgerelateerde bedrijven, gemeenten, onderwijs- en onderzoekstinstellingen in Twente samen om innovaties binnen de bouw te stimuleren. “Het is geen eenmalige proef, er volgen nog meer van deze bouwprojecten. Corporatie Domijn heeft ook al toegezegd op deze manier te willen bouwen.”
Hergebruik
Bouwproducten zijn momenteel vaak niet opnieuw bruikbaar of zelfs ontworpen om maar voor korte tijd mee te gaan. Als gevolg hiervan worden steeds opnieuw grondstoffen gewonnen waardoor de voorraad langzaam opraakt. Met het bouwproject willen De Woonplaats en Pioneering laten zien dat ook de bouw mee kan doen om te zorgen dat Nederland in 2050 een circulaire economie heeft. Momenteel gaat veel sloopafval naar de stort of krijgt het een nieuwe bestemming als puin onder wegen. “Dat kan veranderen door gebruik van andere, duurzame materialen, maar ook door nieuwe bouwmethodes en nieuwe eigendomsmodellen”, aldus Bults.
Bron: Tubantia Enschede e.o.
Twentse corporatie gaat circulair bouwen zonder afval
Gepubliceerd op:
16 Augustus 2017