Opdrachtgever Pré wonen wilde de 96 woningen graag innovatief en duurzaam verbeteren. Hiervoor zouden de buitenschil en de installaties aangepakt worden én kregen de bewoners diverse opties voor verbeteringen, zoals een keukenuitbouw. In het kader van de duurzaamheid was de wens de woningen van het huidige energielabel F naar een A-label te brengen. Bij de aanpak van de buitenschil paste ook de isolatie van de kruipruimte. Hoofdaannemer Vastbouw zag in Van Lierop de juiste partner om hiervoor advies uit te brengen. Polystyreen chips waren volgens het bedrijf de beste oplossing. Bart van Lierop: ‘Het product is eenvoudig aan te brengen en relatief goedkoop. Chips hebben bovendien een goede isolerende werking. Door de laagdikte van circa 35 centimeter wordt de fundering mooi mee opgewarmd waarbij de kruipruimte goed toegankelijk blijft. In de kruipruimte ontstaat een droog klimaat omdat de chips het verdampen van grondwater tegengaan.’
Onderzoek vooraf
Een gedegen onderzoek en inspectie van de houten vloeren is daarbij echter noodzakelijk. Van Lierop licht toe: ‘Het zou niet de eerste keer zijn dat al snel na de oplevering van een isolatieproject de vloer en balken van woningen gaan verzakken. In een houten begane grondvloer ligt altijd het gevaar van aantasting door vocht, schimmels en insecten op de loer. Met aangetaste en verzwakte vloerdelen als gevolg. Bij isolatie – in dit geval met de chips – wordt het klimaat in de kruipruimte warmer én droger. Hierdoor kunnen aangetaste balken uitdrogen en extra snel constructief verzwakken. Daarom is gedegen onderzoek vooraf belangrijk.’ Met specialistische teams ging Van Lierop in de woningen aan de slag. Daarbij werd in de kruipruimtes onder meer gelet op zaken als bereikbaarheid en hoogte onder de balklaag. In sommige gevallen moest eerst zand uit de kruipruimte verwijderd worden voordat die ruimtes konden worden geïsoleerd. Ook werd onder meer gekeken naar aanwezig bouwvuil, aangetaste vloerbalken en vloerdelen, vochtproblemen en lekkages, en ventilatie. Twee inspecteurs gewapend met lampen, vochtmeters en prikhamers voerden de onderzoeken zo volledig mogelijk uit. Uit het onderzoek kwam naar voren dat in 48 van de 96 kruipruimtes zwam aanwezig was en als gevolg daarvan balken constructief verzwakt waren. Zo werden de poriazwam en de kelderzwam aangetroffen, beide zijn schimmels die bruinrot veroorzaken en herkenbaar aan de kubiekvormige (blokjes)aantasting.
Aanpak vloeren
Gezien de ernst van de aantasting, kon in de meeste gevallen worden volstaan met een plaatselijke aanpak ofwel het vervangen van enkele balken. Dit was bovendien aanzienlijk goedkoper dan het vervangen van alle vloeren door speciale renovatievloeren. Hierbij moeten niet alleen de bewoners (tijdelijk) worden uitgeplaatst, maar is er bovendien gevolgschade aan vloerafwerking en wanden. Bij keuze van (natte) beton moet tevens rekening worden gehouden met droogtijden. De zwamsanering bestond uit het verwijderen van schimmels en besproeien van hout en steen met een zwambestrijdingsmiddel. Omdat er met een bestrijdingsmiddel wordt gewerkt, is het belangrijk dat bewoners enkele uren niet op de begane grond aanwezig zijn. Belangrijk pluspunt in dit project was dat er tijdens de inspecties al een goede communicatie was met alle bewoners zodat ook de zwambestrijding zelf zonder problemen kon worden uitgevoerd. De uitvoerders van de bestrijdingswerkzaamheden zijn allen in bezit van een verplicht bestrijdingstechnicus diploma. Omdat Van Lierop VCA* gecertificeerd is, wordt veilig gewerkt, dus met beschermende pakken en spuitmaskers, maar ook met 42 volt zwakstroom verlichting onder de vloer. Het kruipgat wordt met hekjes afgezet zowel binnen als buiten en er blijft een man bij het kruipluik. Tot slot zijn de kruipruimtes geïsoleerd door ze te voorzien van een laag polystyreen chips op de bodemafsluiting.
Meer informatie: Van Lierop, Alphen aan Den
Rijn, (0172) 43 35 14, www.vanlierop.nl
Renovatie en isolatie houten vloer goedkoper dan vloervervanging
Gepubliceerd op:
1 Maart 2016
In een renovatieproject is het lang niet altijd noodzakelijk om (alle) houten begane grondvloeren te vervangen. Door deels (door zwammen) aangetaste balken aan te pakken en de kruipruimte te isoleren kan een prima resultaat worden bereikt. Het bedrijf Van Lierop toonde dit aan in een renovatieproject van 96 eengezinswoningen in Haarlem.
Meer nieuws
Het laatste nieuws op gebied van woningcorporaties: