Huurders hebben geen eigen dak en daarom is het voor hen lastiger om zelf zonne-energie op te wekken. De huidige regels maken het nog moeilijker: de woningwet staat opwek van elektriciteit door woningcorporaties voor gebruik van de huurder niet toe. Dit terwijl ook veel huurders graag zelf duurzame stroom willen opwekken op hun dak. En zij via de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie wél meebetalen aan de subsidieregelingen die de Rijksoverheid voor opwek duurzame energie heeft ingesteld. Onder andere door deze heffingen komen ook steeds meer huurders financieel in problemen. In sommige wijken bedraagt het percentage bewoners met energie armoede al meer dan 30%.
Twee keer winst voor huurders
Dat is de aanleiding voor het oprichten van Delen Duurzame Energie (DDE), een sociale onderneming met als doel het opwekken van zonnestroom voor sociaal huurders. Voor elke woningcorporatie die geschikte daken aanbiedt voor het opwekken van zonnestroom, richt DDE een lokale energiecoöperatie op en financiert de opwekinstallatie. De energiecoöperatie start vervolgens een postcoderoosproject. In zo’n project krijgen lokale bewoners, in dit geval de huurders van de betreffende woningcorporatie, de mogelijkheid gezamenlijk een bijdrage te leveren in de opwek van duurzame energie. In ruil hiervoor kan men gebruik maken van aanzienlijk lagere tarieven. Zo’n 4 tot 5 cent voor elektriciteit, 5 cent voor gas en € 20,- per aansluiting. Bij de eerste deelnemers valt de jaarrekening maar liefst € 280,- per jaar lager uit! Hiermee ‘winnen’ huurders op twee manieren: 1) ze kunnen een keer wél gebruikmaken van de ingestelde subsidieregelingen en de ook door hen betaalde heffingen en 2) ze besparen flink op hun energierekening.
Derde van alle woningen
Als bezitters van bijna een derde van alle Nederlandse woningen staan woningcorporaties voor een grote opgave om deze te verduurzamen. Ze passen wel zonnestroom toe, maar vanwege de woningwet mag er alleen stroom opgewekt worden die gebruikt wordt voor bijvoorbeeld de liften en verlichting in gezamenlijke delen van het gebouw. Veruit het grootste deel van het elektriciteitsverbruik in deze woningen heeft echter betrekking op de gebruiker van de woning, de huurder.
Niet vooraf geld inleggen
Normaal gesproken betalen deelnemers in een postcoderoosproject de zonnepanelen zelf. Bij Delen Duurzame Energie niet. In plaats daarvan betalen zij via hun maandelijkse energierekening contributie aan de energiecoöperatie, die daar onder andere de rente en aflossing van de zonnepanelen van betaalt. Het voordeel is dat de maandelijkse energierekening vanaf het moment van deelname lager wordt.
Meer sociale zonnestroom-installaties volgen
Dit zonne-project in Houten is de tweede in een hele reeks. In totaal heeft Delen Duurzame Energie momenteel zo’n 60 extra locaties over het hele land verspreid in voorbereiding.
Delen Duurzame Energie helpt woningcorporaties én haar huurders met lokale opwek zonnestroom
Gepubliceerd op:
22 Maart 2021
Maandag 1 maart jl. openden wethouder Hilde de Groot en vestigingsmanager Viveste Matthijs Aalders in Houten de tweede zonnestroominstallatie waarbij huurders kunnen profiteren van de opbrengst van zonnestroom. Sociale onderneming Delen Duurzame Energie ontwikkelde samen met vaste partner Greenchoice een model waarbij huurders van woningcorporaties profiteren van aanzienlijk lagere tarieven. Zónder zelf te hoeven investeren.
Meer nieuws
Het laatste nieuws op gebied van woningcorporaties: